Over ons » Agenda
Agendaoverzicht

Sociale veiligheid in het primair onderwijs

22 september 2017

Het schooljaar is weer begonnen: de eerste cruciale weken om te werken aan een sociaal veilige groep. Om inspiratie op te doen voor het nieuwe schooljaar, nemen we je mee in de nieuwste inzichten. Je vindt antwoorden op vragen als: Welke rol speel ik als leerkracht? Hoe kijken kinderen tegen sociale veiligheid aan? Hoe ga ik met kinderen in gesprek? Hoe komen we als team op één lijn?

Dit vrijdagmatinee biedt inspiratie, verdieping en handvatten om sociale veiligheid in het basisonderwijs vorm te geven.

Doelgroep

Alle (aankomende) leraren en directeuren basisonderwijs.

Kosten en aanmelding
De kosten zijn € 50,-, waarvan 75% wordt betaald vanuit het project Versterking Samenwerking. Je betaalt dus € 12,50.

Schrijf je hier in

N.B. Aanmelden is noodzakelijk en niet vrijblijvend.

Programma

14.15-15.00 uur    Inloop met koffie en thee
15.00-15.45 uur    Spreker: Beau Oldenburg
16.15-17.15 uur    Keuzethema’s
17.15 uur              Afsluiting en borrel


Beau Oldenburg
Beau Oldenburg (socioloog) is begin 2017 gepromoveerd op onderzoek naar de beleving en het gedrag van leerlingen en leerkrachten bij pesten. Eén van de belangrijkste conclusies uit haar onderzoek is dat de rol van de leerkracht bepalend is voor het aantal gepeste kinderen in de klas. Verder bleek uit haar onderzoek dat het lastig is om te bepalen of iemand echt gepest wordt, omdat pesten een subjectief fenomeen is. Leerkrachten en leerlingen verschillen daardoor vaak van mening over of er gepest wordt in de klas. In samenwerking met Stichting School & Veiligheid heeft Beau tips en tools voor verschillende leraartypes ontwikkeld.

Keuzethema's

Praten met kinderen

Marike van Gemert, Academie voor Praten met kinderen.
Hoe ga je het gesprek aan met kinderen waarbij vermoedens zijn van kindermishandeling, zodat jij als professional kan bijdragen aan een veilige wereld voor kinderen. Marike geeft concrete handvatten en kleine vingeroefeningen.

Ondersteuning van kinderen tijdens de echtscheiding van hun ouders
De jongerentaskforce van Augeo
In de training ‘Hoor en zie mij’ van Augeo delen jonge trainers hun persoonlijke ervaringen. Het scheidingsproces vanuit het perspectief van het kind staat centraal. In het matinee zullen twee trainers het onderdeel ‘de hoed’ van deze training verzorgen. Ze geven antwoord op vragen over de belangrijke rol van de leerkracht en welke ondersteuning van de leerkrachten ze als helpend ervaren. 

Digitale veiligheid
Laura Mol - Stichting School & Veiligheid
Online pesten is dit jaar het thema van de Week Tegen Pesten. Online pestgedrag is een lastig probleem, omdat het vaak nog onzichtbaarder is. Bij de aanpak van online pesten is de afstemming tussen leerlingen, ouders en team dan ook heel belangrijk. In deze workshop gaan we aan de hand van een spel in gesprek over online gedrag van medewerkers en leerlingen.  We bespreken ook hoe je online pestgedrag kunt voorkomen en hoe je kunt ingrijpen als het toch gebeurt.

Wanneer noem jíj het pesten?
Lia Huisman en Marieke Tjallema- Projectgroep Sociale Veiligheid
Pesten is een subjectieve beleving. Eén van de redenen waarom pesten zo moeilijk is om te herkennen, is omdat iedereen pesten anders ervaart. In deze workshop word je je bewust van welk gedrag jij als pestgedrag ervaart en hoe dat kan verschillen van de ander. Je krijgt inzicht in hoe je dit professioneel kunt inzetten.