Over ons » Blog

Wekelijks vertellen onze adviseurs en cursisten in een blog of vlog over de dingen die zij mee maken bij het Marnix Onderwijscentrum. Op een persoonlijke manier nemen zij je mee de school in.

Nieuwsoverzicht

De kunst van het vragen stellen

23 maart 2018 blog Blog, Aukje Hijum

Twijfelend sta ik op het vel papier. Ik wiebel een beetje heen en weer en staar naar mijn schoenen en het vel papier eronder. Ik herhaal de vraag nog een paar keer in mijn hoofd. Ik probeer mijn gedachten te ordenen, maar dat lukt niet goed. 

De kunst van het vragen stellen

Als schoolleider van een basisschool volg ik, samen met mijn teamleiders de cursus 'Het leren organiseren'. Deze cursus is vormgegeven in samenwerking met ons eigen schoolbestuur (Wereldkidz), de Marnix Academie en Ben van der Hilst. Tijdens de cursus willen we in vijf dagen bereiken dat leerkrachten zichzelf
trainen in het begeleiden van teamleergesprekken. Daarbij hoort het bewustzijn van eigen drive, motivatie en behoeften. Je leert ook ruimte te scheppen voor (leer)behoeften van collega’s en balans vinden voor het groepsproces. Een onderdeel van deze scholing is dus het leren werken met mentale modellen en het scherp krijgen van de eigen kwaliteiten en professionele identiteit.

Terwijl ik op het vel papier sta, voel ik de irritatie en probeer in gedachten de stappen terug te zetten tot waar die irritatie begint. Mijn collega schoolleiders stellen vragen, om me te
helpen om bij de kern te komen. En toch lukt het niet. Ik bijt op mijn lip en probeer me te concentreren. Een van de cursusleiders komt binnen en vraagt verder door… En opeens weet ik het antwoord. Waarom ik zo boos ben en gefrustreerd over de situatie, is gewoonweg omdat de ander een kans heeft laten liggen, om van
de situatie te leren.

Ontwikkelen en leren. Voor mij bijna net zo belangrijk als ademhalen. Zelfs zo belangrijk dat ik het moeilijk kan accepteren als een ander een mogelijkheid tot leren laat liggen. De cursusleider vraagt verder door, naar wat daar nog achter ligt. Al vragend komen we verder. Duidelijk wordt mijn overtuiging dat we een groter doel dienen. Dat we een
verantwoordelijkheid hebben in het bouwen aan een betere wereld. En dat we dat alleen maar kunnen als we ons blijven ontwikkelen. Als we fouten mogen maken en daarvan kunnen leren. Dat ik dat iedereen en vooral mijn leerlingen gun.

De kunst van het stellen van de juiste vragen is niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk als je gedeeld leiderschap wilt vormgeven. Vragen stellen kan de ander helpen om zijn of haar gedachten te ordenen. Om te komen tot de kern. Om de vinger op de zere plek te kunnen leggen. Om confrontaties niet uit de weg te gaan. Om ervan te leren. 

In deze cursus krijgen mijn collega's en ik handvatten. Handvatten tot het stellen van de juiste vragen. Vanuit de gedachte, dat echt leiderschap niet gaat over het geven van antwoorden. Maar dat het gaat om het stellen van vragen. Dat daar de ruimte ligt voor ontwikkeling en voor leren.
Het stellen van vragen dus.
 


 
Aukje Hijum

Aukje HijumSchoolleider Wereldkidz