Over ons » Blog

Wekelijks vertellen onze adviseurs en cursisten in een blog of vlog over de dingen die zij mee maken bij het Marnix Onderwijscentrum. Op een persoonlijke manier nemen zij je mee de school in.

Nieuwsoverzicht

Waar een einde is… is een begin

Ik trek de deur open en loop de hal binnen. Ik voel direct dat er gewerkt wordt. Je ziet het aan de concentratie op de gezichten van alle aanwezigen. Als ik me bij de groep voeg, is de aanblik indrukwekkend. 

Waar een einde is… is een begin

Twee groepen leerkrachten staan voor een wand vol post-its. Fel roze en gele kleuren spatten van de wand af. Ik zie ook dat er geclusterd is. Dat er geschoven is met de papiertjes en dat er gestreept is met stiften en pennen. Dat er een poging is gedaan om verbanden te leggen en verhoudingen weer te geven. 

Laatste dag
Het is de oogst van een brainstormsessie, op de laatste cursusdag van onze cursus Het leren organiseren, naar het gedachtegoed van Ben van der Hilst en de Marnix Academie. Vandaag ronden we de cursus af. 
In deze cursus hebben leerkrachten en schoolleiders zich verdiept in de rol van procesbegeleider. Het ging om het leren stellen van de goede vragen, kunnen ingrijpen in de processen die spelen rondom samenwerken en samen ontwikkelen. Allemaal vaardigheden die al eerder aan bod kwamen. 

En vandaag op de laatste dag… de cirkel die overal dwars doorheen speelt:zonder begin en zonder einde. Van doen, naar data verzamelen, naar conceptualiseren, naar beslissen en weer naar doen. Je kunt er zo instappen, in elke fase. En dan verder ontwikkelen van dat wat er te leren valt. 

Als ik uit een heleboel beelden een foto moet pakken, valt mijn oog meteen op de molen. In beweging blijven. Ergens instappen, en voortborduren op wat er is. Zorgen dat het proces niet stopt, dat er ontwikkeling blijft. Met bewustzijn van de fasen die zijn geweest en die moeten komen. Cyclisch, methodisch en gedisciplineerd. 

Hoofd vol ideeën
Op de laatste dag van de cursus, rijd ik naar huis met een hoofd vol ideeën. Ideeën over die volgende fase en de ontwikkeling die er gaan komen. En met de wetenschap, dat er nu leerkrachten in mijn team rondlopen, die hier ook weet van hebben en het kunnen gebruiken in de ontwikkeling van ons onderwijs. En volgend jaar, start er gewoon weer een nieuwe groep leerkrachten aan de cursus. Ook die cirkel is rond.

 

 
Aukje Hijum

Aukje HijumSchoolleider Wereldkidz