In deze studiebijeenkomsten worden de belangrijke aspecten verkend van het onderwijs aan een vluchteling/ asielzoekers leerling (nieuwkomers). Wat zijn de onderwijsbehoeften van deze leerlingen? Hoe biedt je de structuur die deze leerlingen nodig hebben? Welke pedagogische en didactische vaardigheden zijn er nodig?
Opbrengst
Je leert de belangrijke aspecten van het vormgeveven van onderwijs aan nieuwkomers die korter dan één jaar in Nederland zijn. Je maakt kennis met de onderwijsbehoeften van deze leerlingen en wat dat betekent voor je pedagogisch en didactisch handelen. In drie bijeenkomsten krijg je handvatten om het onderwijs aan nieuwkomers vorm te geven.
Inhoud
Bijeenkomst 1
In bijeenkomst 1 bespreken we het belang van een intakegesprek en de aandachtspunten voor een tolkgesprek met de ouders? Op welke wijze kun je leerlingen verwelkomen en wegwijs maken in de school, afspraken en regels. De fases van tweede taalverwerving is belangrijk binnen het onderwijs aan deze leerlingen. In bijeenkomst 1 ligt het accent op het domein Mondelinge taalverwerving en woordenschat. Op welke wijze kan de beginsituatie van deze leerlingen in kaart kan worden gebracht. Welke specifieke leerkrachtcompetenties zijn bij het verzorgen vanonderwijs aan nieuwkomers van belang?
Bijeenkomst 2
Hierin staat de inhoud van het onderwijs aan deze kinderen en de monitoring centraal. Hoe kan vanuit de informatie uit de intake het onderwijsaanbod worden vastgesteld? Welke leerlijnen zijn op de verschillende domeinen in te richten, rekening houdend met de onderwijsachtergrond van leerlingen?
NT2-leerlingen moeten meer leerstof krijgen, ze moeten lesstof inhalen en hebben meer specifieke ondersteuning nodig en tevens hoe kun je ze in de groep betrekken (van dagelijkse taal naar schooltaal). De school is de plek voor taalcontacten met NT1 leerders. In deze bijeenkomst verkennen we hoe daar gebruik van kan worden gemaakt.
Bijeenkomst 3
In de laatste bijeenkomst wordt ingegaan op hoe de cultuur op de Nederlandse school rond vieringen en feesten met nieuwkomers besproken en beleefd kan worden. Hoe kun je als professional omgaan met de (migratie)achtergrond van leerlingen en hun eventuele trauma’s? Hoe kun je gegevens over de (onderwijs) ontwikkeling van deze leerlingen verzamelen. Hoe die gegevens te evalueren en het onderwijs daarop afstemmen. Hoe verzorg je een onderwijskundige rapportage bij uitstroom van leerlingen en op welke wijze neem je zorgvuldig afscheid bij een eventuele transfer?
De prijs is inclusief aministratie- en materiaalkosten.