Hoe pakken we pesten op school structureel aan? Wat verwachten wij van leraren? Hoe kunnen we ouders hierbij betrekken?
Pesten door en van kinderen is onacceptabel. Dat vinden we allemaal. Toch wordt één op de tien kinderen gepest of heeft met geweld te maken. Hoe pakken we pesten op school structureel aan? Wat verwachten we van leraren? Hoe kunnen we ouders hierbij betrekken? In deze cursus krijg je handvatten om het beleid van jouw school op dit gebied te formuleren en concreet in te vullen.
Pesten is onacceptabel
Pesten is een complex probleem en dit is de laatste tijd alleen maar toegenomen door de groei van sociale media. Doordat digitaal pesten ook nog eens buiten schooltijd plaatsvindt, is het voor leraren lastig om het te signaleren en het aan te pakken.
Voor scholen is het niets nieuws om te zorgen voor een veilig pedagogisch klimaat. Daar zijn ze altijd al verantwoordelijk voor. Sind 26 maart 2015 moeten scholen voldoen aan de wet ‘sociale veiligheid op school’ is aangenomen.
De wet regelt drie belangrijke zaken. De school dient beleid te ontwikkelen, moet een aanspreekpunt aanstellen en is verplicht om veiligheid en welbevinden te monitoren en zo te zien of het beleid werkt. De Inspectie ziet op dit alles toe.
Scholen mogen zelf weten hoe zij hun beleid vormgeven. Het is ook aan hen of zij een anti-pestprogramma gebruiken en zo ja, welk.
De cursus Coördinator sociale veiligheid geeft praktische handvatten.
Opbrengst van de cursus
Je krijgt inzicht in hoe je als school een goed anti-pest beleid opzet en wat een effectieve handelswijze is bij een onveilig klimaat. Je leert een plan van aanpak op te stellen en tevens leer je hoe je collega’s kunt begeleiden bij het voorkomen, het signaleren van en het handelen als het pesten plaatsvindt. Ook leer je hoe je de communicatie met ouders hierover voert. Als coördinator sociale veiligheid ben jij de vraagbaak op dit gebied.
Thema’s van de cursus
1. Pedagogische visie
Wat is de pedagogisch visie van jouw school en hoe is vastgelegd hoe jullie met elkaar omgaan? Kan iedereen uit het team zich vinden in deze visie en wordt de visie uitgevoerd. Spreken mensen elkaar aan op gedrag en wordt het goede voorbeeld gegeven? Je kijkt naar het leef- en leerklimaat van je eigen organisatie en stelt vast: hoe valt het pedagogisch klimaat samen met het sociale veiligheidsbeleid.
‘Volwassenen zijn een rolmodel’
2.Sociale veiligheid
In een veilig schoolklimaat zijn er grenzen en regels en worden leerlingen aangemoedigd om positief gedrag te laten zien. Ook wordt adequaat opgetreden tegen grensoverschrijdend gedrag. Door zowel op school-, groeps- als kindniveau te interveniëren, ontstaat een veilig sociaal klimaat. Het is belangrijk hier ook de ouders en de omgeving bij te betrekken. Als je school een sociaal veiligheidsbeleid heeft, neem je deze kritisch onder de loep. Heeft je school dit nog niet, maak jij een aanzet voor het sociale veiligheidsbeleid.
‘Zowel de pester als de gepeste zijn slachtoffer‘
3. Pesten
We gaan in op pesten en gepest worden in het onderwijs. Wat is het? Wie doet het? Welke vormen zijn er? Waaraan kan je het herkennen? Wat kan je er tegen doen? Pesten staat niet op zichzelf, dus je moet in staat zijn enerzijds kritisch naar de werkwijze op je school te kijken om aanbevelingen te doen om het systeem te verbeteren. Anderzijds moet je het gesprek aan kunnen gaan met teamgenoten, betrokkenen en ouders. Je oefent met de oplossingsgerichte gespreksvoering. Pestgedrag is voor een groot deel te voorkomen, maar als het wel gebeurt: hoe leer je kinderen en ouders om met hun verhalen te komen.
‘‘Een leraar heeft een belangrijke rol in het voorkomen van pestgedrag’
4. De coördinator sociale veiligheid
Iedere school moet een coördinator sociale veiligheid hebben. Wat wordt zijn rol? Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden? Hoe kan je binnen je school vormgeven aan deze taak.
‘Pesten is een vorm van agressief gedrag’
De cursusopzet
De opleiding bestaat uit twee digitale modules “Aanpak Pesten” van Augeo van ieder tweeënhalf uur en vier bijeenkomsten op de Marnix Academie. Eén van de digitale modules volg je ter voorbereiding op de eerste bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomsten wordt door middel van verschillende werkvormen aan de vier thema’s gewerkt. Je werkt in de weken tussen de bijeenkomsten aan opdrachten op de eigen werkplek.
Tijdens de cursus werk je op verschillende manieren aan de volgende producten:
- een visiestuk over het pedagogisch klimaat;
- het beleid en het protocol sociale veiligheid;
- een stappenplan voor de implementatie.
De cursus heeft een totale studiebelasting van 30 uur. Hierin zijn ook meegenomen: voorbereiding op de eerste bijeenkomst, uitvoeren van opdrachten in de praktijk, lezen van literatuur.
De prijs is inclusief administratie- en materiaalkosten, exclusief literatuur.