Hoe ga je om met verschillen in de klas? Hoe communiceer je met ouders over de resultaten van hun kind? Welke mogelijkheden zijn er om de rekenopbrengsten in de klas te verhogen? Hoe ga je om met een kind met opvallend gedrag?
Vragen over een aantal aspecten waar je als beginnende leerkracht mogelijk meer van wilt weten. Door het volgen van masterclasses door verschillende experts krijg je op een praktisch wijze vele handvatten.
Young professional?
Uit ervaring en onderzoek weten we dat leerkrachten, die korter dan 5 jaar in het onderwijs werken, op een aantal issues praktische vragen hebben. Vragen waarmee men graag verdiepende kennis en vaardigheden wil opdoen.
Speciaal voor deze groep zijn er zeven masterclasses ontwikkeld, waarin telkens een onderwerp centraal staat.
In drie dagdelen richt je je met een adviseur op een thema en wissel je samen met andere startende leerkrachten uit hoe je dit kunt vormgeven in je eigen praktijk.
Vul op het inschrijfformulier bij opmerkingen in om welke masterclasses het gaat.
Acht masterclasses
1. Omgaan met verschillen in gedrag
Hoe ga ik om met een lastige groep? Hoe ga ik om met opvallend gedrag van kinderen? Hoe kijk ik eigenlijk naar kinderen en hun gedrag? De eigen visie ten aanzien van gedrag bepaalt hoe je naar kinderen kijkt.
Opbrengst
Je neemt kennis van achtergronden en doet ervaring op met handelingsalternatieven bij het omgaan met verschillen in gedrag.
Inhoud
Je neemt je eigen visie op gedrag onder de loep en leert anders te kijken. Er wordt tijdens de cursusmiddagen gewerkt met casussen uit jouw eigen praktijk.
2. Ouders en ik
Wat wil je eigenlijk van ouders? En wat willen ouders van jou als leerkracht? Hoe blijf je jezelf in situaties met weerstand? Een visie op een positieve omgang met elkaar begint bij deze vragen.
Opbrengst
Je leert soepel en effectief om te gaan met ouders, ook bij ‘lastige situaties’.
Inhoud
Je leert een gesprek zo op te zetten dat je in het gesprek afstemt op ouders en tegelijkertijd ook je doel bereikt. Er wordt tijdens de cursus gewerkt met casussen uit jouw praktijk.
3.Uitgaan van verschillen in taal- en rekenles
Hoe komen alle kinderen binnen de groepsaanpak tot hun recht? Welke data gebruik je en wat levert het op? Wat doe je bijvoorbeeld met de ‘fouten’ die kinderen maken in hun rekenwerk?
Opbrengst
Je leert differentiëren binnen een groepsaanpak door gebruik te maken van verzamelde data. Je leert data analyseren en stelt op basis van de leerlijnen passende doelen op.
Inhoud
Per bijeenkomst staat de leerlijn van één vakgebied centraal.
4. Creëren van sociale veiligheid (omgaan met pestgedrag)
Hoe zorg je dat alle kinderen zich veilig voelen bij jou in de klas en op school? Hoe ontstaat pestgedrag en hoe herken je het?
Opbrengst
Je krijgt zicht op wat werkt uit verschillende anti-pestprogramma’s en bent je bewust hoe je eigen waarden en normen een rol spelen bij het omgaan met pestgedrag.
Inhoud
Er wordt verbinding gelegd tussen de theorieën over groepsdynamica en jouw praktijk. Je onderzoekt wat jouw klas nu nodig heeft om de sociale veiligheid te vergroten.
5. Persoonlijk leiderschap ontwikkelen
Hoe houd jij je staande in een school? Hoe zorg je goed voor jezelf, zonder je klas en het team uit het oog te verliezen? Wie wil jij zijn in het team en in de groep? Wat heb je daarvoor nodig? ER kan een spanningsveld zijn tussen het plezier dat je beleeft aan de autonomie die je hebt als starter en de behoefte aan hulp bij dilemma’s die in de onderwijspraktijk spelen.
Opbrengst
Je krijgt zicht op je eigen persoonlijk leiderschap in je groep en in je team. Je bent je bewust van jouw eigen handelen t.o.v. je leerlingen en/of team en ontdekt welke belangen er op het spel staan. Daarbij onderzoek en ontdek je praktische handvatten en zelfinzicht.
Inhoud
We verdiepen ons in casussen uit de eigen praktijk en bespreken mogelijke alternatieven om je persoonlijk leiderschap aan te scherpen en professionele dilemma’s te onderzoeken. Het gaat hierbij op het oplossen van praktische problemen en het veranderen van gedrag, maar ook om zelfinzicht en zingeving.
6. Rijke speelse leeromgeving voor taal en rekenen voor het jonge kind
Wat is een rijke leeromgeving? Hoe creëer je een rijke leeromgeving waarbinnen gewerkt wordt aan de doelen voor taal en rekenen? Hoe gebruik je de hoeken?
Opbrengst
Je krijgt zicht op de meerwaarde van een rijke leeromgeving waarbinnen de ontwikkeling van reken- en taalvaardigheden wordt gestimuleerd.
Inhoud
We onderzoeken visies op een rijke leeromgeving en bespreken criteria waaraan deze moet voldoen. Je krijgt handvatten aangereikt om uitdagend en doelgericht te werken met speelleermateriaal en in hoeken.
7. Omgaan met opvallend gedrag bij het jonge kind
Hoe kan ik dit kind begrijpen en ontdekken wat zijn/haar specifieke onderwijsbehoeften zijn? Welke aanpak is passend?
Opbrengst
Je leert opvallend gedrag te observeren en krijgt zicht op de ondersteuningsvraag van het kind. Je leert inspelen op specifieke ondersteuningsbehoeften van deze kinderen.
Inhoud Je krijgt handvatten om opvallend gedrag te observeren. Met een eigen casus formuleer je de ondersteuningsvraag die het kind stelt en bespreken we welke aanpak het beste past.
8. Timemanagement
Heb ik daar wel de tijd voor? Hoe verdeel ik mijn aandacht over al mijn werkzaamheden? Waar haal ik de tijd vandaan?
Opbrengst
Je krijgt zicht op de keuzes die je maakt en hoe die bijdragen aan een effectieve manier van tijdbesteding. Je leert wat er nodig is om een goede balans te houden tussen werk en privé.
Inhoud
Tijdens de bijeenkomst onderzoeken we wat jouw werkstijl is en hoe deze bijdraagt aan een effectieve manier van tijdsbesteding. De afwegingen die jij maakt bij het indelen van je tijd worden kritisch onder de loop genomen. Je oefent met prioriteiten stellen en hoe ‘op tijd‘ nee te zeggen.
De prijs is per masterclass