Als coördinator taal bewaak je de kwaliteit van het taalonderwijs, ben je vraagbaak en stimulator voor het team op het gebied van taal en taalonderwijs en ben je degene die de veranderingen planmatig aanpakt.
Opbrengst
Je hebt je ontwikkeld in de rollen van de taalcoördinator. De drie rollen zijn:
-
de taalcoördinator als excellente taalleraar
-
de taalcoördinator als ondersteuner en gesprekspartner
-
de taalcoördinator als mede-eigenaar van taalbeleid
Informatie
Je ontwikkelt je in je rol als excellente taalleraar. De opleiding biedt de taaldomeinen lezen, schrijven en mondelinge taalontwikkeling als blok aan. Bij elk taaldomein komen de volgende onderwerpen aan de orde: evalueren en toetsen, samenhang, leerlijnen, rijke leeromgeving en didactiek. Binnen de opleiding werk je binnen een leerteam van vier personen. De leden van dit leerteam houden elkaar scherp op de rolontwikkeling en de voortgang in het ontwikkelen van het taalbeleidsplan.
In ieder blok zijn een aantal praktijkopdrachten opgenomen die een beroep doen op de verschillende vaardigheden van jou als student. Aan het begin van een blok kies je een praktijkopdracht die past bij jouw rolontwikkeling. Tijdens het blok voer je de praktijkopdracht uit en aan het eind van het blok vindt uitwisseling en kennisdeling plaats.
Blok 1 (september/oktober)
- Kennis van het taaldomein mondelinge taalvaardigheid
- Je eigen identiteit als taalcoördinator verkennen
- Uitvoeren praktijkopdrachten
- Kennis delen
- Schrijven van het eigen taalbeleidsplan
Blok 2 (november/december)
- Kennis van het taaldomein op schrijfvaardigheid (stellen)
- Kennis van veranderprocessen
- Uitvoeren praktijkopdrachten
- Kennis delen
- Schrijven van het eigen taalbeleidsplan
Voortgangsassessment (januari)
Blok 3 (februari/maart/april)
- In- en uitzoomen op leesvaardigheid, NT2 en meertaligheid
- Kennis van het taaldomein leesvaardigheid (leesbevordering, leestechniek, leesbegrip)
- Oefenen met het ondersteunen van collega’s
- Uitvoeren praktijkopdrachten
- Kennis delen
- Schrijven van het eigen taalbeleidsplan
Inleveren portfolio, waaronder taalbeleidsplan en eindgesprek (mei)
Diplomering (juni)
De opleiding start met een groepsintake. Na de groepsintake krijg je een aantal opdrachten mee ter voorbereiding van de eerste bijeenkomst van de opleiding. Tijdens de opleiding breng je de eigen rolontwikkeling in beeld door middel van het portfolio, taalbeleidsplan en reflectie op de rolontwikkeling aan de hand van feedback van medestudenten en gesprekken met de schoolleider.
Organisatie
Tijdens de bijeenkomsten is er aanbod over vernieuwend taalonderwijs en denk je, samen met je medestudenten, na over het taalonderwijs en mogelijke verandertrajecten op het gebied van de domeinen op taal in de eigen school. Je maakt een keuze, op grond van de praktijk, uit een van de drie opdrachten per domein. Je schrijft een taalbeleidsplan voor de eigen school en ontwikkelt jezelf op innovatie en leiderschap afgestemd op jouw leerbehoefte.
Les in corona-tijd
Vraag je je af hoe lessen in corona-tijd worden vormgegeven? Lees er hier meer over.
Certificering
De opleiding is geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland. Je ontvangt na afronding het diploma Post HBO Nederland en wordt ingeschreven in het Abituriëntenregister.
Aan te schaffen literatuur
- Duerings,J., Bruggink, M., Druenen, M. van & Stratingh, H. (2019). Honderduit!, handreiking voor doelgericht en creatief werken aan mondelinge taalvaardigheid. Nijmegen: Expertisecentrum Nederlands.
- Mortel, K. van der & Bouwman, A. (2015). Handboek technisch lezen in de basisschool. Instructie en didactiek in de doorgaande lijn. Amersfoort: CPS.
- Norden, S. van (2018). Iedereen kan leren schrijven. Bussum: Coutinho. (ook via Marnix als e-book te leen)
- Koeven, E. van en Smits, A. (2020) Rijke taal, taaldidactiek voor het basisonderwijs van Boom uitgevers Amsterdam
Facultatief
- Mortel, K. van der en Ballering, C. (2019). Verdiepend lezen. Leerlingen begeleiden bij het begrijpend lezen van complexe teksten. Amersfoort: CPS.
De prijs is inclusief lunches, administratie- en materiaalkosten, diploma en inschrijving in het Abituriëntenregister, exclusief aan te schaffen literatuur.
Bekijk ook ‘Wat is een Post-HBO’