Leer als beeldcoach leraren en teams professionaliseren. Je kunt oplossingsgericht coachen, waarbij je gebruik maakt van video-opnames. Zo kan onder andere het pedagogisch klimaat in de klas verbeteren.
Informatie
Beeldcoaching (voorheen School Video Interactie Begeleiding of SVIB) is een praktische manier van oplossingsgericht coachen, waarbij je door samen met de coachee micro-analytisch te kijken naar video-opnames, de coachee optimaal bewust maakt van zijn eigen effectieve handelen. Door dit geslaagde gedrag vervolgens frequenter toe te passen zal de gewenste situatie vaker voorkomen.
Bij beeldcoaching gaat het om professionalisering van de professionals en teams. Centraal staat de wijze waarop de coachee tegemoet komt aan de behoefte aan relatie, competentie en autonomie van zijn leerling(en) of collega's. Deze aanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van videobeelden, is complex en stelt specifieke eisen aan de coach.
Er wordt steeds handelings- en oplossingsgericht gewerkt. De coachee moet er de volgende dag mee aan de slag kunnen. Het gebruik van basiscommunicatie is essentieel.
Kernpunten hierbij zijn:
- gerichtheid op en versterking van geslaagde interacties en interventies (in plaats van het zoeken naar fouten of mislukkingen);
- gerichtheid op de interactie (basiscommunicatie) in samenhang met het klassenmanagement en de didactiek;
- de mogelijkheden die er liggen in het contact analyseren en diagnosticeren;
- samen alternatieven zoeken die haalbaar en direct uitvoerbaar zijn in de praktijk;
- de mogelijkheden van de coachee en de situatie.
Beeldcoaching kan ook ingezet worden bij leerkrachten in klassensituaties,bij schoolontwikkeling, zoals systeeminvoer of het toepassen van een nieuwe onderwijsmethode, bij intervisie, bij het coachen van kinderen of bij het verbeteren van gespreksvaardigheden.
De opleiding bestaat uit drie delen die ook apart gevolgd kunnen worden.
Deel 1: Basiscursus Beeldcoaching
Eerste kennismaking met de methodiek van beeldcoaching
- Het effect van filmen en gefilmd worden
- Een oplossingsgericht intakegesprek voeren
- Leerkrachtgedrag filmen in de klas
- Communicatie op groepsniveau
- Communicatie op individueel niveau
- De ethische grenzen van beeldgebruik, de AVG
- Interpretatiekader van video-opnames
- Microanalyse maken van interactie
- Kennismaken met het voeren van een intakegesprek en nagesprek
Deel 1 kan ook gevolgd worden door professionals zonder coachende taak.
Werkwijze
Gehanteerde werkvormen zijn:
- video-opdrachten uitvoeren, videobeelden analyseren, informatieoverdracht, werkbegeleiding, intervisie, eigen video-opnames presenteren, discussie en literatuurstudie;
- de volledige opleiding Beeldcoach bestaat uit 3 delen (basiscursus, niveau 2 en niveau 3). Na ieder deel ontvangt de deelnemer een certificaat van deelname. Bij het behalen van alle drie de certificaten en een afrondende toets voor deel 2 ontvangen deelnemers het diploma Gecertificeerd beeldcoach. De opleiding is erkend door de Landelijke Beroepsgroep voor Begeleiders in het Onderwijs (LBBO). De docent is verbonden aan het Collectief van Beeldcoaches;
- deelnemers dienen voor deel 2 en 3 te beschikken over een digitale camera,een videomontageprogramma en een laptop.
Na deze cursus kunt u ervoor kiezen om zich in te schrijven voor Beeldcoach Deel 2: Niveau 2
De prijs is inclusief administratie- en materiaalkosten, exclusief aan te schaffen literatuur.