Over ons » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Mooie uitvindingen in het Ontdeklab

6 juli 2018 Nieuws Ontdeklab, Project

Eén opdracht, vijf totaal verschillende uitkomsten. Dat is het resultaat van de challenge waar de leerlingen van de groep 8 plusklas van de Comeniusschool in Zeist aan deelnamen. De challenge was een samenwerking tussen de Marnix Academie en IT-bedrijf Sogeti.

Mooie uitvindingen in het Ontdeklab

De leerlingen kwamen vier keer naar het Ontdeklab van de Marnix Academie. Na een kennismaking met verschillende technologieën, gingen de leerlingen aan de slag met hun opdracht: bedenk een technologische oplossing voor een gezondheidsprobleem. Woensdag 4 juli presenteerden de groepen hun idee tijdens een bijeenkomst in de klas, waarbij ook ouders waren uitgenodigd.

App voor schone longen
“Al jullie ideeën zijn goed”, zei René Speelman van Sogeti, die de kinderen uitlegde dat technologie in veel dagelijkse producten zit, zoals koffiezetapparaten. Van één van de vijf ingeleverde ideeën heeft Sogeti een werkend prototype gemaakt. Het was de app Clean Lungs van Lukas, Guido, Casper en Yobe. Hun idee helpt mensen om van het roken af te komen. Een mooi idee, volgens René Speelman. De jongens waren blij met de uitwerking door Sogeti, maar gaven ook aan dat er nog wat toevoegingen nodig zijn. “Er mist nog een mogelijkheid om meldingen te krijgen die helpen om te stoppen met roken. Bijvoorbeeld wanneer je weer een sigaret mag nemen. De tijden ertussen worden steeds langer”, aldus de ontwerpers. “Daarom werken we altijd met prototypes”, legde René Speelman uit. “Dan kun je samen met de bedenker extra opties toevoegen en kijken of alles echt werk zoals je hebt bedacht.”

Gezonder eten
Naast de app Clean Lungs was er een app om gezonder eten te stimuleren. Met de app Hoe gezond eet jij van Emilie, Laureen en Alba kun je in een supermarkt producten scannen om te zien hoe gezond ze zijn. Een smiley geeft aan of het product gezond, een beetje gezond of ongezond is. “Prachtig om te zien hoe jullie visualisatie hebben toegepast,” vond René Speelman.

Timme, Huib, Luka en Luke maakten de game Stap op jouw gezonde product. Een app laat twee producten zien, waarna de speler naar een vlak op de vloer moet lopen om aan te geven welk product het gezondst is. “Mooi hoe jullie gezonde voeding combineren met bewegen”, was de reactie van René Speelman. “En het game-effect is ook heel leuk!”

“Innovatie kan ook betekenen dat een bestaand product op een andere manier wordt toegepast. Dit is gaaf”, zei René Speelman over het project van Olivier, Mijntje en Annelieke. Zij ‘ontwikkelden’ een filter dat uitlaatgassen van auto’s schoner maakt. Het filter wordt nu alleen toegepast in parkeergarages, omdat daar geen uitlaatgassen verspreid mogen worden.

Kindermishandeling
René Speelman was ook onder de indruk van de manier hoe Britt, Madelief, Claire, Josefien en Nadia technologie willen inzetten om kindermishandeling aan de kaak te stellen. Zij bedachten dat het bekijken van mishandeling in Virtual Reality goed kan werken. “Door er bij te zijn, weet je beter dat je iets moet doen”, legden ze uit.

Kinderen laten ontdekken
De uitkomsten van het project lieten volgens Petra Jansen van de Marnix Academie goed zien waarvoor het Ontdeklab is bedoeld: “In het Ontdeklab kunnen kinderen en (toekomstige) leraren ontdekken hoe je nieuwe technologieën kunt gebruiken in de klas. Maar we willen ook bewust maken over het doel/nut van al die technologie. We willen leerlingen laten ontdekken hoe ze daarmee kunnen bijdragen aan een betere (duurzame) wereld.” Voor IT-bedrijf Sogeti is dat de reden om deel te nemen aan het project. “Er is zoveel te ontdekken, maar dan moet je er wel mee geconfronteerd worden. En dat kan in het Ontdeklab.”