Over ons » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Goede start van een nieuw seizoen

10 september 2018 Nieuws

Het Marnix Onderwijscentrum heeft een zeer divers aanbod en breidt dit ook steeds uit.

Goede start van een nieuw seizoen

De nieuwe post-HBO opleiding Coach in het Onderwijs, waarbij je wordt opgeleid om als gecertificeerde coach je collega’s te begeleiden bij complexe vragen over het verbeteren van de beroepspraktijk begint met 11 studenten.

Ook scholing in zaakvakken staat in de belangstelling. Coördinator Rekenen, Taal en Lezen gaan beginnen met grote groepen. De post HBO opleiding Cultuurbegeleider start in november, inschrijven kan nog. Ook voor de cursus Vakspecialist Muziek is de inschrijving nog open, de opleiding start in februari 2019. Zo ook Onderzoekend en Ontwerpend leren, welke opleiding in januari aanvangt.

Regelmatig wordt er door onze onderwijsadviseurs een nieuwe cursus ontwikkeld. Zoals bijvoorbeeld  Ontwikkelen en Begeleiden van Uitdagend Onderwijs. De cursus is vorig jaar in pilot gegaan. 70 leerkrachten van Stichting Robijn maakten er kennis mee en ook dit jaar zullen 25 leerkrachten van Stichting Borgesius met Begeleid Uitdagend Onderwijs aan de slag gaan. Een van de uitgangspunten bij Begeleid Uitdagend Onderwijs is om als leerkracht zelf de regie te voeren bij het inzetten van onderwijsmethoden. Door goed voorbereid met kracht en passie je eigen lesstof vorm te geven. Een goede instructie én op een veelzijdige wijze de leerlingen bevragen, volgen en bemoedigen is essentieel.

Het Marnix Onderwijscentrum biedt ook het Zij-instroom traject aan. Een traject waarin je vanuit een ander beroepsveld in twee jaar opgeleid wordt tot startbekwaam leerkracht. De populariteit van deze opleiding is gelegen in het feit dat je meteen als  leerkracht met salaris aan de slag gaat en daarnaast gedurende twee jaar je bijscholing volgt. Niet iedereen kan dit traject doen. Voorafgaand vindt een uitgebreid geschiktheidsonderzoek plaats.  Een HBO vooropleiding is bovendien vereist. In september starten 3 groepen, in november 2 of 3. En op het secretariaat van het Marnix Onderwijscentrum stromen nog dagelijks de telefoontjes binnen waardoor nu al vaststaat dat ook in februari 2019 weer 1 of 2 groepen gevormd zullen worden.

Ook met de cursus Herintreders voor leerkrachten met te weinig recente werkervaring, wil het MOC bijdragen aan het helpen oplossen van het grote tekort aan leerkrachten met name in de Randstad.

Van de post HBO opleidingen heeft de opleiding tot Intern Begeleider, zowel de Basis als Top, de meeste inschrijvingen. Twee groepen met meer dan 20 deelnemers ieder en er is een derde groep op de middag- en avond gevormd.

Volgens een oud studente van de IB-Top opleiding, Jorien Vossepoel, biedt het MOC verdieping in het vak en zijn de docenten van het MOC uitstekend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook het contact met mede studenten is heel belangrijk. “Tijdens sollicitaties werden deuren geopend dankzij de IB Top Opleiding die ik bij het MOC had gevolgd." 

Onze nieuwe Master Passend Meesterschap heeft ook zijn weg gevonden. We zijn er trots op met deze nieuwe master bij te kunnen dragen aan de verdere professionalisering van de leerkracht.