Over ons » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Leerkracht-opleidingen

27 november 2018 Nieuws leerkracht opleidingen

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Vandaar hieronder een handige uiteenzetting over de diverse opleidingen die er bestaan om leerkracht in het basisonderwijs te worden.

Leerkracht-opleidingen

Je wilt je (om)scholen tot leerkracht in het primair onderwijs, maar hoe dan?

Er zijn diverse mogelijkheden. We zetten deze hieronder in een aantal punten uiteen.

Je gaat na het voortgezet onderwijs de pabo volgen. Een vierjarige opleiding. Je moet minimaal Havo hebben en eindexamen hebben gedaan in de vakken aardrijkskunde en geschiedenis of natuur & techniek. Is dit niet het geval dan kun je een toelatingstoets doen. Zie hier voor alle informatie

Speciaal voor studenten met vwo-denkniveau is er de driejarige pabo. Je leert niet alleen hoe je een goede leraar basisonderwijs wordt, maar ook hoe je onderzoek doet en zelf onderwijs ontwerpt. De opleiding is inhoudelijk echt anders opgebouwd dan de reguliere pabo. Voor meer informatie lees hier

Je bent al ouder en wilt alsnog in het onderwijs aan de slag. Naast je huidige betrekking kun je kiezen voor een deeltijdopleiding van drie jaar. Je hebt een afgeronde hbo-opleiding of wo-opleiding dan voldoe je aan de toelatingseisen. Met een vwo-diploma, of propedeuse op het hbo of wo kom je in aanmerking voor een toelatingsassessment. Voor aanvullende informatie over de opleiding kijk hier. 

Je bent werkzaam in een andere beroepstak, en wilt toch als leerkracht voor de klas. Je kunt ervoor kiezen, mits je een hbo-diploma hebt, en mits je door het geschiktheidsonderzoek heen komt om je om te scholen tot leerkracht in een traject dat in totaal 2 jaar in beslag neemt. In dit jaar volg je de opleiding zij-instroom én sta je meteen voor de klas als betaald leerkracht. Kijk bij de zij-instroom voor alle informatie. 

Je hebt ooit je pabo-diplima gehaald, maar doet er niets meer mee. Volg dan de herintreders cursus, waarin je alsnog startbekwaam wordt om in het onderwijs te beginnen. De cursus bestaat uit vier blokken van tien weken. Daarnaast loop je minimaal drie dagen per blok stage. Herintreders informatie, zie hier. 

Je wilt eerst onderzoek doen of het basisonderwijs bij je past? Volg dan de nieuwe Minor Oriëntatie op Leraar Basisonderwijs. Voor meer informatie lees hier.