Aan de slag met digitale lessen voor flipping the classroom

Maak je eigen video-instructies, kennisclips of weblectures ten behoeve van ‘flipping the classroom’.

Opbrengst

Je bent in staat gebruik te maken van moderne, digitale leermiddelen en kunt je lessen of kennisinhouden digitaal weergeven ten behoeve van het concept ‘flipping the classsroom’. Zo is je lesmateriaal altijd toegankelijk voor je leerlingen en heb jij in je lessen meer tijd voor ‘hoger orde denken’.

Over het programma

Het principe van ‘Flipping the classroom’ wordt steeds meer gebruikt. Eerst alleen in het voortgezet en hoger onderwijs, maar nu ook doet het ook zijn intrede in het basisonderwijs. Het principe van ‘flipping’ is dat de instructie die normaal in de klas gegeven wordt, nu thuis gevolgd wordt door de leerlingen. Tijdens de les wordt er gewerkt aan opdrachten, projecten en meta-cognitieve vaardigheden. In het basisonderwijs zullen deze geflipte lessen voornamelijk tijdens een aantal zaakvakken plaatsvinden: aardrijkskunde, geschiedenis, verkeer en biologie (natuur). Vooral omdat het voor deze vakken eenvoudiger is geschikte filmpjes te vinden. Voor rekenen en spelling zal het specifieker moeten omdat het moet aansluiten bij de gebruikte methodes.

In deze cursus leer je op heel praktische wijze hoe je je lessen digitaal kunt weergeven en ter beschikking kunt stellen van je leerlingen. De cursus is als volgt opgebouwd:

Bijeenkomst 1: PowerPoint en Office Mix op de laptop
In deze bijeenkomst ga je je eigen PowerPoint-presentatie omzetten naar een video-instructie met behulp van Office Mix. We gaan Office Mix installeren op je eigen laptop (Windows), opnemen en bewerken van presentaties met Office Mix én leren hoe je presentaties opslaat en deelt.

Bijeenkomst 2: Kennisclip maken met een Green screen en een iPad
In deze bijeenkomst maak je je eigen kennisclip met behulp van een Green screen en een iPad. Filmen voor een groen scherm maakt het mogelijk om jezelf virtueel naar een nieuwe locatie of omgeving te transporteren. Op deze manier kun je op een leuke manier een video-instructie maken.
We gaan green screen-opnames maken met een simpele belichtingsset en deze opnames bewerken met de iPad. Je leert ook hoe je ze kunt opslaan en delen.

Bijeenkomst 3: Screencast maken en het organiseren van je video’s
In deze bijeenkomst ga je een screencast maken en krijg je tips voor het organiseren van je video’s. Met een screencast neem je alles op wat je op het scherm aan het doen bent. Meestal met een voice-over. We gaan verschillende programma’s bekijken en uitproberen. We gaan ook een screencast maken met screencast-o-matic, Jing of Camtasia. Je leert verder hoe je al jouw video’s op een goede wijze kunt organiseren.

Voor wie?

Leraren basisonderwijs, docenten voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs

De prijs is inclusief administratie- en materiaalkosten.

Doelgroep

Leraar basisonderwijs
Docent vo/mbo/hbo

Docenten

Jolijn van de Hoef
Harriët Zuidervaart

Kosten

€350

Aantal bijeenkomsten

3

Studiebelastinguren

6,0

Deze cursus wordt fysiek aangeboden, mits dit mogelijk is volgens de dan geldende richtlijnen van het RIVM.

Lesdata

woensdag 30 maart 2022 19.00-21.00 uur
woensdag 6 april 2022 19.00-21.00 uur
woensdag 1 juni 2022 19.00-21.00 uur

 

Heb je vragen, mail dan voor praktische informatie naar het MOC Servicebureau of voor inhoudelijke informatie naar Jolijn van de Hoef. Het MOC Servicebureau is ook via Whatsapp bereikbaar.