Coördinator Onderzoekend en Ontwerpend Leren (Post-HBO)

Onderzoek de wereld samen met je klas, en ontdek hoe mooi deze is!

 

Je hebt kennis en praktische handvatten om onderzoekend en ontwerpend leren vorm te geven op school, binnen het domein wetenschap en technologie. Je stimuleert kritisch denken, creativiteit en een onderzoekende houding van leerlingen. Jouw onderwijs wordt rijker en interessanter. Vanuit de visie: samen met collega’s voor de kinderen. Leuk en leerzaam. Ontdek het zelf!

Over het programma 

Onderzoekend en ontwerpend leren zorgt voor een andere kijk op de wereld. Dit onderwijs vertrekt vanuit nieuwsgierigheid, verwondering en het willen weten. Zowel bij jou als leerkracht als bij de kinderen: waarom is de wereld zoals zij is?  

Samen met de kinderen ga je op ontdekking naar antwoorden en oplossingen. Dit komt tot uiting in het toepassen van onderzoekend en ontwerpend leren (OOL) waarmee generieke (21e eeuwse) vaardigheden worden aangesproken. Ook leer je te kijken over de grenzen van de methode. Je gaat na waar je deze kunt verrijken, gebruikt de omgeving van de school als inspiratie, gaat er op uit met de kinderen en betrekt de buitenwereld bij het onderwijs op school.  

Naast dat je je versterkt in het lesgeven word je een kartrekker op je school. Je coacht je collega’s en je denkt na over hoe je OOL en wetenschap en techniek (W&T) een stevige plek kunt geven binnen jullie curriculum. 

OOL is geen apart vak, maar een (vak)overstijgende benadering die weliswaar onderdeel uitmaakt van de kerndoelen voor natuur en techniek, maar niet exclusief is voor natuur en techniek. Het is een benadering die ook bij aardrijkskunde, geschiedenis, cultuureducatie en taal en rekenen gebruikt kan worden.  

Onderwerpen 

In de opleiding staan centraal:  

  • De principes van OOL en het vormgeven van W&T 
  • Het ondersteunen, inspireren en begeleiden van collega’s bij het toepassen van de principes van OOL en W&T in hun onderwijs
  • Het initiëren en medevormgeven van schoolbeleid op het gebied van OOL en W&T

Kortom, je wordt opgeleid voor drie rollen: 

  • Expert-leerkracht OOL/W&T
  • Inspirator, ondersteuner en begeleider van collega’s gericht op het vormgeven van OOL/W&T in hun klas
  • Beleidswerker OOL/W&T in de school en bovenschools

In de opleiding wordt gewerkt met een schoolontwikkelvraag rondom W&T en/of toekomstgericht onderwijs in de school/stichting om de laatste twee rollen vorm te geven.

Certificering

Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een postbachelordiploma Coördinator Onderzoekend en ontwerpend leren.

Voor wie?

Leraren (speciaal) basisonderwijs die affiniteit hebben met onderzoekend en ontwerpend leren en die wetenschap en technologie binnen hun school op een hoger plan willen tillenen collega's hierbij willen helpen.

Bekijk ook  ‘Wat is een Post-HBO’ 

De prijs is inclusief lunches, administratie- en materiaalkosten, diploma en terugkomdag.

Je kunt je niet meer inschrijven voor deze opleiding.

Docenten

Michelle Overman

Kosten

€2.880

Aantal bijeenkomsten

7

Studiebelastinguren

240,0

Deze opleiding wordt fysiek aangeboden, tenzij anders aangegeven en mits dit mogelijk is volgens de dan geldende richtlijnen van het RIVM.

Lesdata

Intakegesprek op afspraak    
woensdag 12 oktober 2022 10.00-17.00 uur  
woensdag 16 november 2022 10.00-17.00 uur  
woensdag 11 januari 2023 10.00-17.00 uur  
woensdag 8 februari 2023 10.00-17.00 uur  
woensdag 15 maart 2023 10.00-17.00 uur  
woensdag 12 april 2023 10.00-17.00 uur  
woensdag 10 mei 2023 10.00-17.00 uur  
woensdag 31 mei 2023 10.00-17.00 uur Eindassessment (naar individuele planning)
woensdag 14 juni 2023 n.t.b. Diplomering

 

Terugkomdag na een jaar

Heb je vragen, mail dan voor praktische informatie naar het MOC Servicebureau of voor inhoudelijke informatie naar Michelle Overman. Het MOC Servicebureau is ook via Whatsapp bereikbaar.