Ontdeklab Creatief ontwerpen en Maker Education

In deze module leren de leerlingen vaardigheden op gebied van creatief ontwerpen en maken. In het Ontdeklab maken ze bijvoorbeeld kennis met diverse technologische tools die ze daarbij kunnen inzetten.

In het eerste bezoek aan het Ontdeklab maken de leerlingen kennis met diverse technologische tools die ze kunnen inzetten bij creatief ontwerpen en maken. Daarna krijgen ze een (maatschappelijk) probleem voorgelegd waarvoor ze zelf een oplossing moeten ontwerpen. Ze vormen daarbij groepjes rondom een tool waarin ze zich verder willen verdiepen. Ze worden als het ware uitvinders.

In het tweede bezoek gaan de groepjes het probleem eerst onderzoeken: wat is precies het probleem, voor wie is het een probleem, waar hebben zij behoefte aan? Op basis daarvan ontwerpen ze tijdens het derde bezoek een zelfbedachte oplossing met behulp van hun tool. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan creativiteit en originaliteit. In de laatste les presenteren de groepjes hun oplossingen en geven ze elkaar feedback. Op basis daarvan verbeteren ze hun ontwerp. 

Doelen creatief ontwerpen en Maker Education

  • De leerlingen leren werken met diverse (digitale) tools, zoals 3D-pennen en allerhande elektronica die geschikt zijn voor ontwerpen.
  • De leerlingen ontwerpen een oplossing voor een (maatschappelijk) probleem waarbij ze digitale technologie effectief weten in te zetten.
  • De leerlingen leren verder te kijken dan de eerste de beste oplossing en kunnen zo tot nieuwe, originele oplossingen komen.
  • De leerlingen kunnen hun ontwerp verbeteren op basis van een evaluatie met anderen.

Hoe werkt het praktisch

  • Scholen (ouders) zorgen zelf voor vervoer van en naar het Ontdeklab. 
  • Scholen dragen zorg voor minimaal één begeleider (leraar) per groep.

Belangstelling?

Mail het Ontdeklab via onderstaande knop. 
Ben je werkzaam op een partnerschool van de Marnix Academie, dan vernemen wij dat graag.

Doelgroep


Leraar basisonderwijs

Kosten

n.t.b.

Aantal bijeenkomsten

4

Studiebelastinguren

8,0

in overleg