Iedere module bestaat uit zes inhoudelijke bijeenkomsten en een toetsbijeenkomst. De bijeenkomsten zijn een afwisseling van aanbod- en vraaggestuurd onderwijs. Het aanbod bestaat uit input vanuit de docent over de belangrijkste onderdelen van de kennisbasis voor het betreffende vak. Het vraaggestuurde deel houdt in dat je je eigen leervragen inbrengt, die deels in de bijeenkomsten en deels door zelfstudie beantwoord worden.
Het werken aan leervragen
In nagenoeg iedere module krijg je de ruimte om te werken aan een voor jou relevante leervraag rondom het onderwerp van die module. We stimuleren je om collega’s en/of leidinggevende mee te nemen in het kiezen van en werken aan deze leervraag. Op deze manier ontstaat er meer verbinding tussen werkplek en opleiding en krijgen je collega’s/leidinggevende ook inzicht in je ontwikkeling.
Studieloopbaanbegeleiding Je werkt tijdens je studieloopbaanbegeleiding aan een ‘persoonlijk en professioneel ontwikkelingsplan’ (PPOP). Hierin houd je je persoonlijke en professionele ontwikkeling bij, zoals de leervragen waaraan is gewerkt, de ontvangen feedback en de opgedane inzichten uit intervisiebijeenkomsten bij studieloopbaanbegeleiding. We stimuleren dit document ook te delen met je begeleider of je leidinggevende op je werkplek. Het document kan ook uitgangspunt zijn voor het latere POP dat in de school gehanteerd wordt.
Begeleiding op de werkvloer
De zij-instromer staat voor een klas en draagt groepsverantwoordelijkheid. De wet schrijft voor dat daarvoor een tripartiete leerarbeidsovereenkomst gesloten moet worden tussen het schoolbestuur (de werkgever), de zij-instromer en een lerarenopleiding. Zowel de werkgever als de lerarenopleiding zijn verantwoordelijk voor een goede begeleiding van de zij-instromer. Deze begeleiding zal zeker in het begin een frequent en structureel karakter moeten hebben. Dat betekent begeleiding en coaching door een collega met coachingsvaardigheden, op vooraf afgesproken momenten. Naast deze vaste begeleidingsmomenten dient er, zeker in het begin, dagelijks contact te zijn.
Subsidie zij-instroomtraject
Een bestuur (het bevoegd gezag) kan voor een zij-instromer een subsidieaanvraag doen van €20.000 per zij-instromer. De aanvraag dien je in bij DUO. Met de subsidie kan het geschiktheidsonderzoek, de scholing en begeleiding worden betaald. Het geschiktheidsonderzoek wordt aangevraagd door het bevoegd gezag dat de zij-instromer in dienst wil nemen, of door de zij-instromer zelf. Het is raadzaam onderling goede
afspraken te maken over de bekostiging van het geschiktheidsonderzoek en daarbij ook rekening te houden met de reële uitkomst dat de kandidaat niet geschikt wordt geacht als zij-instromer. Meer informatie over de subsidie lees je hier.
Aanmelden
Heb je vragen over het geschiktheidsonderzoek? Mail het MOC Servicebureau.
Heb je vragen over de scholing voor zij-instromer? Mail de Studentenadministratie van de afdeling scholing.