Waardevol én voordelig: coaching on the job voor schoolleiders

Coaching on the job schoolleiders

MOC tip van de maand #4

Misschien overwoog je al eens om een coach of supervisor te zoeken, maar kwam het er niet van. Je vond de kosten een bezwaar of je gunde jezelf geen tijd en ruimte om de knoop door te hakken. Met de subsidie van het Vervangings- en Participatiefonds heb je nu een heel goede aanleiding om de knoop wel door te hakken!

Door Edith Pijpers-Streefkerk

Aan de slag met jouw persoonlijke effectiviteit

Als schoolleider speel je een cruciale rol als het gaat om organisatiecultuur en de vitaliteit van jouw medewerkers. Juist daarom is het van groot belang dat je jezelf de tijd, ruimte en rust gunt om even stil te staan en te kijken naar de effectiviteit van jouw inspanningen.
Misschien houden één of meer van de onderstaande vragen je regelmatig bezig:

- Hoe zorg ik ervoor dat mijn oudere medewerkers met plezier kunnen (blijven) werken?
- Hoe ga ik om met teamleden met jonge kinderen en/of zorgtaken die zware belasting ervaren?
- Hoe verbeter ik mijn interactie- en communicatie in gesprekken met mijn medewerkers;
- Hoe ga ik om met collega’s die in mijn allergie zitten?
- Hoe vergroot ik de betrokkenheid van mijn medewerkers bij organisatieprocessen?
- Hoe spreid ik mijn leiderschap beter en bied ik mijn medewerkers meer professionele ruimte?

Wellicht wil je weten wat er aan de hand is als je merkt dat jouw goede intenties niet leiden tot het gewenste resultaat óf wil je op zoek naar jouw blinde vlekken. Je zoekt naar mogelijkheden om jouw persoonlijke effectiviteit te vergroten.

Coaching on the job: een steuntje in de rug

Persoonlijke coaching biedt je het steuntje in de rug bij het vergroten van persoonlijke effectiviteit. Een coach/supervisor denkt met je mee, geeft feedback, helpt je patronen te ontdekken.

Dit steuntje in de rug kan het verschil maken. Het helpt je gericht (verder) bij het ontwikkelen van specifieke kennis, vaardigheden en/of gedrag in je eigen werkomgeving. Het levert een bijdrage aan een gezonde schoolcultuur en de vitaliteit binnen het team.

Subsidie Lerend Werken

De Subsidie Lerend Werken van Vervangingsfonds Participatiefonds is gericht op het terugdringen en voorkomen van verzuim in het onderwijs én maakt het voor jou nu extra aantrekkelijk om te starten met persoonlijke coaching. De subsidie vergoedt namelijk tot 80% van de kosten* van een individueel coaching on the job traject, met een maximum van € 2.500 per schoolleider.

*Indien het bestuur aangesloten is bij het Vervangings- en Participatiefonds
 

Een passende keuze maken  

Het Marnix Onderwijscentrum biedt verschillende vormen van coaching en begeleiding:

  • Coaching
  • Beeldcoaching
  • Online-coaching
  • Supervisie
  • Stress en – burn-out coaching
  • Teamgericht organiseren

De eerste stap om een passende vorm van coaching te vinden is stil te staan bij wat je precies wilt verwerven. Gaat het om kunde en kennis en/of wil je op zoek naar wat er speelt ‘onder de waterspiegel’, de dieper gelegen lagen die van invloed zijn op jouw gedrag en op interactieprocessen?

Om voor de subsidie in aanmerking te komen dient de coaching bij te dragen aan het verhogen van de inzetbaarheid van personeel, het versterken van de arbeidsmarktpositie van personeel en het voorkomen of terugdringen van het (ziekte) verzuim op de eigen school. 

Meer weten over het aanbod van het Marnix Onderwijscentrum?

Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden voor coaching? Lees meer over coaching en het aanvragen van de subsidie in onze flyer.

Lees ook het blog ‘Een steentje in je schoen’, over supervisie aan schoolleiders.