Wat is post-hbo of post-bachelor?

Een post-hbo is een praktijkgerichte opleiding die je na het behalen van je hbo-bachelordiploma kunt volgen. Onze post-hbo (post-bachelor, post-initieel) opleidingen zijn er voor professionals die zich na het behalen van hun bachelor hoger beroepsonderwijs (hbo) willen verdiepen of verbreden in een bepaald vakgebied. Het niveau van een post-bachelor is hbo+ en wordt door besturen vaak als zodanig ook gehonoreerd in het kader van de functiemix.

Ben jij toe aan de volgende stap?

Bekijk onze post-bachelors

 

Lees meer over post-hbo

 

Praktijkgerichte post-hbo

Post-hbo's zijn praktijkgericht, dat betekent: wat ik vandaag leer, pas ik morgen toe. Leren en kenniscreatie gaan hand in hand. Er is een goede balans van coöperatief leren tussen studenten en het leren van experts. Leren wordt hierbij gezien als een actief, betekenisvol en toepassingsgericht proces, waarbij de eigen onderwijspraktijk centraal staat.

De duur van een post-hbo is gemiddeld 1 jaar.

Bekijk onze post-hbo's

 

Aanbod post-hbo opleidingen

Bekijk hier ons volledige aanbod post-hbo opleidingen
 

Post-bachelor of post-hbo

Post-bachelor betekent letterlijk ‘na je bachelor’ een post-bachelor is dus een vervolgopleiding die je na het behalen van je hbo-bacheloropleiding kan volgen. Een post-hbo en post-bachelor zijn eigenlijk identiek aan elkaar, alleen de naam is anders.

Tegenwoordig past de naam post-bachelor echter beter, aangezien er tegenwoordig ook diverse Associate degree opleidingen zijn. Dit zijn opleidingen op hbo-niveau, maar na het succesvol afronden van een Ad-opleiding ontvang je geen bachelordiploma maar een erkend hbo associate degree-diploma. Daarom kan je na het behalen van een associate degree-diploma niet deelnemen aan een post-bachelor.

Toe aan een volgende stap na je bacheloropleiding?

Bekijk onze hbo-bachelor opleidingen
 

 

Post-hbo bij het Marnix Onderwijscentrum

Bij de post-hbo's van het Marnix Onderwijscentrum gaan we ervan uit dat de eigen werkplek de belangrijkste plaats is om te leren. Door deze koppeling wordt de post-bachelor opleiding betekenisvol en wordt fragmentatie voorkomen. Deelnemers voeren gedurende hun post-hbo praktijkopdrachten uit binnen de eigen school en vragen hierop feedback van collega’s en management.

 

Veelgestelde vragen over post-hbo

Een post-hbo is een praktijkgericht hbo+ opleiding. Een post-hbo cursus of opleiding is als het ware een vervolgopleiding op je hbo bachelor.

Het belangrijkste verschil is dat je een post-hbo alleen kunt volgen na het afronden van een hbo bachelor. Daarnaast is een post hbo een praktijkgerichte opleiding en duurt deze maximaal 1 jaar.

Een post-hbo en post-bachelor zijn identiek aan elkaar, het enige verschil is de naam. Beide zijn een vervolgopleiding dus een vervolgopleiding voor na je hbo-bacheloropleiding. 

De duur van een post-hbo varieert van een aantal maanden tot maximaal een jaar. 

De kosten van een post-hbo variëren tussen de €2.200 en €3.200. Hier kunnen nog aanvullende kosten voor studiematerialen zoals schoolboeken bijkomen.

Een post-hbo is voor iedereen die in het bezit is van minimaal een afgeronde bachelor hbo. Heb je een afgeronde WO bachelor? Dan mag je dus ook een post-hbo-opleiding volgen. Wil jij doorstuderen na het behalen van hbo/wo bachelor? Dan zijn onze post-hbo opleidingen wat voor jou.

Bij het Marnix Onderwijscentrum bieden we naast onze cursussen en opleidingen diverse post-hbo’s aan in de onderstaande thema’s:

Bekijk onze post-hbo’s
 

Post-bachelor betekent letterlijk ‘na je bachelor’ een post-bachelor is dus een vervolgopleiding die je kunt volgen na het behalen van je hbo-bacheloropleiding.
Ben jij toe aan een volgende stap? Bekijk onze hbo-bachelor opleidingen.

Je moet in het bezit zijn van een afgeronde hbo bachelor voor je kunt starten met een post-hbo.

Aan een post-hbo zijn geen titels verbonden. Het is daarnaast ook verboden om titels te voeren die je niet hebt.

Nee, bij een post-hbo ligt de focus meer op de verdieping en daarnaast zijn post-hbo opleidingen praktijkgericht. Terwijl een master meer de focus heeft op de theorie en onderzoeken.

 

Registratie post-hbo

Bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland (onderdeel CPION) kunnen post-hbo's geregistreerd worden als officiële Registeropleiding. Het is een beschermd predicaat, dat alleen door de SPHBO kan worden verleend. Doel hiervan is om door middel van kwalitatieve toetsing onderscheid aan te brengen in het uitgebreide aanbod aan post-hbo-opleidingen in Nederland. Nagenoeg alle bij de Marnix aangeboden post-bachelor opleidingen zijn door de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland geaccrediteerd.

Diploma Post-HBO Nederland

De post-hbo opleidingen worden getoetst en bij een voldoende resultaat ontvangt de deelnemer na afronding het diploma Post-HBO Nederland en wordt men ingeschreven in het Abituriëntenregister. Dit Landelijk Register is bijvoorbeeld raadpleegbaar voor personeelsfunctionarissen die de getuigschriften van een sollicitant willen verifiëren, voor beroepsverenigingen die de Permanente Educatiepunten willen bijhouden van hun leden, alsmede voor oud-studenten zelf. Tevens biedt het oud-deelnemers de gelegenheid kopieën van verloren getuigschriften aan te vragen.

Interesse? Bekijk ons aanbod post-hbo-opleidingen!