Wat is een Post-hbo?

Heb je een afgeronde bachelor hoger beroeps onderwijs (hbo) en wil je doorstuderen, dan kun je er voor kiezen een post-hbo opleiding te volgen (post-bachelor, post-initieel hebben dezelfde betekenis). Dit is ook het niveau dat je nodig hebt om aan een dergelijke opleiding te kunnen deelnemen. Het niveau is hbo+ en wordt door besturen vaak als zodanig ook gehonoreerd in het kader van de functiemix.

Lees meer over post-hbo

 

Praktijkgerichte post-hbo

Post-hbo's zijn praktijkgericht, dat betekent: wat ik vandaag leer, pas ik morgen toe. Leren en kenniscreatie gaan hand in hand. Er is een goede balans van coöperatief leren tussen studenten en het leren van experts. Leren wordt hierbij gezien als een actief, betekenisvol en toepassingsgericht proces, waarbij de eigen onderwijspraktijk centraal staat.

Bekijk onze post-hbo's

 

Betekenisvolle post-hbo

Post-hbo's gaan ervan uit dat de eigen werkplek de belangrijkste plaats is om te leren. Door deze koppeling wordt de opleiding betekenisvol en wordt fragmentatie voorkomen. Deelnemers voeren gedurende de opleidingen praktijkopdrachten uit binnen de eigen school en vragen hierop feedback van collega’s en management.

De duur van Post-HBO opleidingen varieert van een aantal maanden tot maximaal een jaar. 

 

Aanbod post-hbo opleidingen

Bekijk hier ons volledige aanbod post-hbo opleidingen
 

 

Post-hbo bij het Marnix Onderwijscentrum

 

Veelgestelde vragen over post-hbo

Een post-hbo is een praktijkgericht hbo+ opleiding. Een post-hbo cursus of opleiding is als het ware een vervolgopleiding op je hbo bachelor.

Het belangrijkste verschil is dat je een post-hbo alleen kunt volgen na het afronden van een hbo bachelor. Daarnaast is een post hbo een praktijkgerichte opleiding en duurt deze maximaal 1 jaar.

De duur van een post-hbo varieert van een aantal maanden tot maximaal een jaar. 

De kosten van een post-hbo variëren tussen de €2.200 en €3.200. Hier kunnen nog aanvullende kosten voor studiematerialen zoals schoolboeken bijkomen.

Een post-hbo is voor iedereen die in het bezit is van minimaal een afgeronde bachelor hbo. Heb je een afgeronde WO bachelor? Dan mag je dus ook een post-hbo-opleiding volgen. Wil jij doorstuderen na het behalen van hbo/wo bachelor? Dan zijn onze post-hbo opleidingen wat voor jou.

Bij het Marnix Onderwijscentrum bieden we naast onze cursussen en opleidingen diverse post-hbo’s aan in de onderstaande thema’s:

Bekijk onze post-hbo’s
 

Je moet in het bezit zijn van een afgeronde hbo bachelor voor je kunt starten met een post-hbo.

Aan een post-hbo zijn geen titels verbonden. Het is daarnaast ook verboden om titels te voeren die je niet hebt.

Nee, bij een post-hbo ligt de focus meer op de verdieping en daarnaast zijn post-hbo opleidingen praktijkgericht. Terwijl een master meer de focus heeft op de theorie en onderzoeken.

 

Registratie post-hbo

Bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland (onderdeel CPION) kunnen post-hbo's geregistreerd worden als officiële Registeropleiding. Het is een beschermd predicaat, dat alleen door de SPHBO kan worden verleend. Doel hiervan is om door middel van kwalitatieve toetsing onderscheid aan te brengen in het uitgebreide aanbod aan post-hbo-opleidingen in Nederland.  Alle bij de Marnix aangeboden post-hbo-opleidingen zijn door de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland geaccrediteerd.

Diploma Post-HBO Nederland

De post-hbo opleidingen worden getoetst en bij een voldoende resultaat ontvangt de deelnemer na afronding het diploma Post-HBO Nederland en wordt men ingeschreven in het Abituriëntenregister. Dit Landelijk Register is bijvoorbeeld raadpleegbaar voor personeelsfunctionarissen die de getuigschriften van een sollicitant willen verifiëren, voor beroepsverenigingen die de Permanente Educatiepunten willen bijhouden van hun leden, alsmede voor oud-studenten zelf. Tevens biedt het oud-deelnemers de gelegenheid kopieën van verloren getuigschriften aan te vragen.

Interesse? Bekijk ons aanbod post-hbo-opleidingen!