“Muziek is altijd een rode draad in mijn leven geweest”

Roos de Haan

Roos de Haan werkt al 6 jaar op Jenaplanschool de Kring in Woerden, staat voor de klas in de bovenbouw en vindt het belangrijk om zich in te zetten voor het vernieuwingsonderwijs. “Bij dit soort scholen voel ik mij echt thuis en kan ik mijn creativiteit kwijt op het gebied van muziek en kunst. Muziek is altijd een rode draad in mijn leven geweest.” Dit is dan ook één van de redenen waarom Roos vorig jaar aan de post-hbo Vakspecialist Muziek is begonnen. Hieronder vertelt zij over haar persoonlijke ervaringen.

Feeling voor muziek

Na het behalen van haar havo-diploma wist Roos het zeker, ze wilde verder in de muziek. “Ik ben toen begonnen aan de vooropleiding docent muziek aan het conservatorium. Tegelijkertijd startte ik met de Pabo. Na één jaar studeren besloot ik mij hierop te focussen en de Pabo af te maken. Ik kon nog steeds muzieklessen geven en daarnaast in nog meer vakgebieden.”

Toch is het vorig jaar weer gaan kriebelen bij Roos om meer met haar passie voor muziek te gaan doen. “Om verschillende muziek didactieken toe te kunnen passen en de feeling met muziek te houden, heb ik ervoor gekozen om de opleiding Vakspecialist Muziek te gaan volgen bij het Marnix Onderwijscentrum. Tot nu toe heb ik daar zeker geen spijt van!”

Spelenderwijs een lied aanleren

Bij de opleiding Vakspecialist Muziek wordt er ruimschoots aandacht besteed aan verschillende muzikale didactische vaardigheden. “De docenten Marjanka en Peter voorzien ons tijdens de opleiding van meerdere stappenplannen. In de praktijk komt dit goed van pas en heb ik geleerd dat het een fijne houvast kan zijn tijdens de lessen die je geeft”, vertelt Roos. “Om een lied of ritmes aan te leren, zingend of spelend, is het handig dit via een bepaalde structuur te doen. De docenten geven ons verschillende voorbeelden en laten ons zelf ervaren hoe je dit het beste doet. Uiteindelijk kan je als leerkracht hier een eigen draai aan geven, want de ene groep kinderen is de andere niet natuurlijk. Door de opleiding krijg je handige stappenplannen en adviezen. Dat is erg waardevol en praktisch. Ik vind dat echt een meerwaarde van de opleiding!”

Elkaar inspireren en van elkaar leren

“Waar ik het meest enthousiast van wordt, zijn de bijeenkomsten met de docenten en medestudenten. Hier maken we samen muziek, krijgen we inspiratie en leren we van elkaar. Daar word ik persoonlijk, als muzikant, heel gelukkig van”, zegt Roos. “Het liefst zou ik eind januari, bij de start van de nieuwe groep, gelijk weer aan willen sluiten om samen muziek te maken. Je krijgt zoveel nieuwe inspiratie en tips van elkaar die je weer mee kan nemen naar je klas of school!”

Ruimte voor een goede planning

Door de huidige maatregelen rondom coronavirus heeft de opleiding op dit moment een iets andere vorm gekregen. “Hierdoor heb ik af en toe wel gestoeid met de planning en het uitvoeren van de opdrachten die we tijdens de bijeenkomsten mee naar huis kregen. Op dat moment waren we natuurlijk ook afhankelijk van het thuisonderwijs, waardoor we de opdrachten niet direct konden uitvoeren in de klas”, vertelt Roos.

Ondanks de huidige situatie blijft Roos erg enthousiast over de opleiding en over de betrokken en bevlogen docenten. “Het Marnix Onderwijscentrum geeft je namelijk de ruimte om de opleiding Vakspecialist Muziek op een goede manier af te ronden. Dit vind ik erg fijn. De opleiding heeft mij de kracht en passie gegeven om als een dirigent voor de klas te staan en mijn leerlingen te begeleiden door de wereld van muziek. Ik raad de opleiding absoluut aan!”

Wil jij meer weten over de opleiding? Lees meer informatie over de Vakspecialist Muziek. De eerstvolgende startdatum van de opleiding is op woensdag 27 januari 2021. Voor vragen kun je contact opnemen met Marjanka van Maurik via m.vanmaurik@hsmarnix.nl