Aan de slag met nieuwkomersbeleid in je school

Wil jij de werkwijze van onderwijs aan nieuwkomers in de school implementeren en borgen? Denk daarbij aan NT2 en meertaligheid. Gedurende dit begeleide traject schrijf je een plan van aanpak voor je school.

Let op, de startdatum en planning van deze opleiding wordt later bekend gemaakt. Heb je interesse in deze opleiding? Mail dan naar moc@hsmarnix.nl.

Opbrengst  

Je hebt de meest recente situatie van het onderwijs aan nieuwkomers en meertalige leerlingen op je school in beeld. Je kunt deze situatie analyseren en een prioritering aanbrengen voor de gewenste schoolontwikkeling. Dit alles beschrijf je in een plan van aanpak voor je school om het onderwijs aan nieuwkomers in je school duurzaam te verankeren. 

Over het programma 

Wil je de werkwijze van onderwijs aan nieuwkomers in de school implementeren en borgen? Ga dan aan de slag vanuit jouw expertise* om een duurzaam nieuwkomersbeleid te schrijven. (* Bijvoorbeeld: de post-hbo-opleiding Specialist nieuwkomeronderwijs of een NT2-opleiding) 

Inhoud traject 

We nemen jouw schoolontwikkelvraag als uitgangspunt. Tijdens en na de bijeenkomsten van dit traject breng je de meest recente situatie (verder) in kaart. Vervolgens reflecteer je met het team op de wenselijke situatie. Je onderzoekt welke inhouden versterkt moeten worden, wat daarvoor nodig is en wie daarbij betrokken zijn. Vanuit dit onderzoek stel je de prioriteiten vast voor het komende jaar en de jaren daarna en je beschrijft dat in een plan van aanpak.   

Tijdens dit traject verwerf je theoretische kennis van veranderkunde. En werk je aan de vaardigheden die jij in je rol als specialist nieuwkomersonderwijs nodig hebt om deze schoolontwikkeling te ondersteunen en te borgen.  

Het gehele traject duurt ongeveer een jaar en kent een blended werkwijze. Naast vier werkbijeenkomsten in Utrecht werk je in een leerteam online samen met andere deelnemers en werk je het beleid op je school verder uit.  Aan het einde van dit traject volgt een afrondingsgesprek met een of meer collega’s uit je eigen school.  

De bovengenoemde omschrijving is onder voorbehoud. Er kunnen nog wijzigingen in worden aangebracht. 

Online intake 

Dit traject kan alleen gevolgd worden als je voldoende expertise hebt op het gebied van onderwijs aan nieuwkomers. Daarom starten we met een online intake, waarin we dat graag met je afstemmen. 

Aan te schaffen literatuur 

Wordt tijdens de intake met de deelnemers besproken. Kosten ca. € 100,- 

Voor wie? 

Onderwijsprofessionals die vanuit kennis over inhouden van nieuwkomersonderwijs de werkwijze binnen de school duurzaam willen verankeren. 

De prijs is inclusief administratie- en materiaalkosten. 

Doelgroep

Leraar basisonderwijs
Leraar bovenbouw
Leraar onderbouw
Intern begeleider
Leidinggevende

Docenten

Ada van Dalen
Annette Bouwman

Kosten

€1.056

Aantal bijeenkomsten

7

Studiebelastinguren

70

Heb je vragen, mail dan voor praktische informatie naar het MOC Servicebureau of voor inhoudelijk informatie: Annette Bouwman. Het MOC Servicebureau is ook via Whatsapp bereikbaar.