Docent in de schijnwerpers | Judith Kooijman: "Studenten bepalen zelf hoe ze zich willen ontwikkelen"

Judith Kooijman

Judith Kooijman is allround onderwijsadviseur bij het MOC. Ze verzorgt de post-hbo-opleidingen voor Intern Begeleider, is aspirant opleider voor beeldcoaches en geeft les in de Ad PEP-opleiding. Vooral haar coachende rol en het meedenken met studenten om ze te helpen in hun eigen ontwikkeling spreekt haar aan in haar werkzaamheden. Hoog tijd om Judith beter te leren kennen!

Hoe is jouw interesse voor het onderwijs ontstaan?

Mijn moeder was basisschoolleerkracht. Al jong wist ik dat ik met kinderen wilde werken. Ik ben gestart in de kinderopvang maar wilde toch het onderwijs in. Ik wilde van jongs af aan een positieve invloed hebben op de levens en ontwikkeling van kinderen.

Wat vind je belangrijk om mee te geven aan studenten?

Ik vind het heel belangrijk om studenten mee te geven dat ze zelf bepalen hoe, wanneer en op welk gebied zij zich willen ontwikkelen. Het nadenken over waar je naartoe wil en wat je hiervoor nodig hebt is hierbij erg belangrijk. Hierbij kan ik door de juiste vragen te stellen de student een stapje verder helpen.

Aan welk moment uit je loopbaan denk je met een glimlach terug? 

Het moment dat ik tijdens de beeldcoachopleiding merkte dat ik antwoord kon geven op de vragen van studenten. En dat ik ze echt verder kan helpen in hun ontwikkeling, is een moment waar ik met plezier aan terugdenk.

En van welk moment uit je loopbaan heb je het meeste geleerd?

Ik heb heel veel geleerd toen ik niet meer voor de klas stond, maar als Intern begeleider aan het werk ging. Ik merk dat ik het ondersteunen van leerkrachten om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen erg veel voldoening vind geven. Ook toen ik beeldcoach werd, is dit wat ik merkte. Ik vind het heel mooi om leerkrachten zelf te laten ontdekken waar nog ontwikkelmogelijkheden zitten en hoe ze dit kunnen vormgeven. Wanneer zij dit zelf bedenken blijkt dit veel duurzamer en waardevoller te zijn dan wanneer ze van allerlei adviezen worden voorzien.

Wat vind je het leukst aan je werk? 

Het meedenken met studenten/leerkrachten, maar ook juist horen waar zij tegenaan lopen. Ik zeg altijd, ik leer ook tijdens iedere bijeenkomst weer iets nieuws. Het blijven leren is wat ik heel mooi vind.

Wat had je willen worden als je niet in het onderwijs terecht was gekomen?

Ik heb eigenlijk altijd in het onderwijs willen werken. Ik zou niet weten wat ik anders zou moeten doen. En denk ook niet dat ik ooit echt iets anders ga doen! Er is gelukkig genoeg te doen binnen het onderwijs en door verschillende in functies en bij verschillende organisaties te werken, blijft het afwisselend en uitdagend.

 

Over het MOC

Het Marnix Onderwijscentrum verzorgt nascholing en advies aan onderwijsprofessionals met als doel het onderwijs te ondersteunen en te versterken. Dat doen we met praktische cursussen, lange diepgaande post-hbo opleidingen, individuele coaching en advies op maat.

Bekijk alle opleidingen