Docent in de schijnwerpers | Annette Bouwman: "Vertrouw op je eigen kwaliteiten"

Annette bouwman

In de afgelopen 25 jaar heeft Annette Bouwman zich ontwikkeld tot een veelzijdig onderwijsprofessional met een passie voor taal en gedrag. Inmiddels werkt ze al ruim 5 jaar bij het MOC en geeft ze les bij verschillende post-hbo opleidingen. Daarnaast coacht ze startende directeuren en is ze tutor bij de Master Leren en Innoveren. Hoog tijd om haar beter te leren kennen!

Hoe is jouw interesse voor het onderwijs ontstaan?

Ik ben ooit gestart als docent Nederlands op een middelbare school in Amstelveen. Daar is mijn liefde voor lesgeven echt aangewakkerd. Ik gaf les aan havo- en vwo-leerlingen met wie ik veel plezier had en mooie gesprekken.

Wat vind jij het leukste aan de lessen die je geeft?

Ik werk inmiddels in veel opleidingen en ik houd ervan als ik mijn taal- en gedragsexpertise kan inzetten om het onderwijs te verbeteren. De opleiding Specialist Nieuwkomersonderwijs heeft mijn hart, omdat daar het aanleren van een taal en het sociaal emotioneel leren hand in hand gaat.

Hoe maak jij impact in jouw rol als docent? 

Ik denk dat ik vooral leerkrachten vertrouwen geef om eigen initiatieven te nemen, keuzes te maken en hen help niet alles volgens het stappenplan te willen doen. Ruimte voor goede gesprekken, onderzoekend kijken en denken en fouten durven maken, dat maakt leerkrachten sterk. Ik geef hen natuurlijk ook kennis over taalontwikkeling en inzicht in leiderschapstheorieën en pedagogische handvatten, maar vertrouwen op je eigen kwaliteiten staat bij mij voorop.

Van welk moment uit je loopbaan heb je het meeste geleerd?

Ik heb aan het begin van mijn loopbaan op de Marnix Academie heel veel geleerd van en met mijn collega’s uit de vakgroep Nederlands. We werden door de oudere collega’s goed ingewerkt en hadden mooie onderwijsgesprekken over goed (taal)onderwijs.

Wat vind je het leukst aan je werk? 

Het leukste aan mijn werk vind ik wanneer ik bij een diplomering zie dat een student stralend zijn of haar diploma in ontvangst neemt en ik als docent een grote ontwikkeling heb mogen meemaken.

Wat had je willen worden als je niet in het onderwijs terecht was gekomen? 

Ik had wel documentairemaker willen worden. Het lijkt me echt mooi om mensen te interviewen over dat wat hen bezighoudt. Ook wilde ik vroeger, toen ik nog in een amateurtheaterclubje speelde, actrice worden.

 

Over het MOC

Het Marnix Onderwijscentrum verzorgt nascholing en advies aan onderwijsprofessionals met als doel het onderwijs te ondersteunen en te versterken. Dat doen we met praktische cursussen, lange diepgaande post-hbo opleidingen, individuele coaching en advies op maat.

Bekijk alle opleidingen