Vicky en Lilian: "We zochten een opleiding die in verbinding staat met de praktijk"

Vicky en Lilian

Vicky Koopmanschap en Lilian Immerzeel - Van Rijn volgen de post-hbo-opleiding Coördinator Rekenen. Vicky is in 2002 afgestudeerd aan de pabo en heeft inmiddels alle groepen al een keer lesgegeven. Lilian staat nu tien jaar voor de klas in de bovenbouw waarvan de laatste vijf jaar op dezelfde school als Vicky. Vanuit de basisschool ontstond er behoefte aan een sterke visie op rekenbeleid, dus startten de collega's met de opleiding.

Eén lijn binnen het rekenonderwijs

"In de post-hbo-opleiding Coördinator rekenen doen we nieuwe kennis op die wij ook doorgeven aan onze collega’s. Want vanuit onze school bestaat grote behoefte aan een visie op rekenen en rekenbeleid én mensen die er enthousiast over zijn.

Wij hebben de mazzel dat we een hoop collega’s hebben die een methode durven los te laten. Dat is een sterk punt, maar tegelijkertijd ook een valkuil omdat het er ook voor zorgt dat iedereen het op zijn eigen manier doet. Er is geen doorgaande lijn. Aan ons als rekencoördinatoren de taak om die creativiteit te behouden, maar er ook voor te zorgen dat er één lijn bestaat binnen het rekenonderwijs. Op dit moment zijn we op zoek naar een nieuwe rekenmethode voor onze school. Dat is nodig. Want als je te lang vasthoudt aan een methode die je ooit hebt aangeschaft, mis je ontwikkelingen."

Bewust maken van mogelijkheden

"Onze collega's merken wel dat we bezig zijn met deze post-hbo-opleiding. Natuurlijk doordat we bezig zijn met een nieuwe rekenmethode, maar ook doordat we voor de opleiding allerlei onderzoeken doen binnen het team. We willen collega´s verder bewust maken van de mogelijkheden die er zijn om buiten de rekenles het rekenen op speelse wijze terug te laten komen. In je rekenles neem je de tijd om basisvaardigheden aan te leren, maar het toepassen kan de hele dag door."

Verbinding met de praktijk

"We waren op zoek naar een opleiding die in verbinding staat met de praktijk. Dit is echt een opleiding die vanuit jouw eigen praktijk werkt. Ook het werken in leerteams is voor ons van toegevoegde waarde. Het is heel leerzaam om van medestudenten te horen hoe het op andere scholen gaat. Al met al is het een pittige opleiding, maar het geeft je ook weer energie. En dat wij deze opleiding samen mogen doen is ook echt wel een cadeautje."

 

Over onze post-hbo-opleidingen

Een post-hbo is een praktijkgerichte opleiding die je na het behalen van je hbo-bachelordiploma kunt volgen. De post-hbo-opleidingen van het Marnix Onderwijscentrum zijn er voor professionals die zich verder willen verdiepen of verbreden in een bepaald vakgebied. De opleidingen zijn praktijkgericht. Dat betekent: wat ik vandaag leer, pas ik morgen toe. Leren en kenniscreatie gaan hand in hand. 

Bekijk alle post-hbo-opleidingen