IB’er in het onderwijs

Ben jij leerkracht in het basisonderwijs en wil je meer coachende en begeleidende taken? Wil jij werken aan de ontwikkeling van je school en ondersteuning bieden aan teams en collega’s? Door de post-hbo IB’er leer je vanuit jouw visie op inclusief onderwijs en vanuit jouw kennis en kwaliteiten, invulling te geven aan de rol van IB’er (intern begeleider).

✓ Studenten geven onze post-hbo’s gemiddeld een 8,3
✓ Onderwijsaanbod afgestemd op actuele ontwikkelingen
✓ Expert in didactiek voor volwassenen

 

Bekijk de opleiding

Of meld je eerst aan voor de voorlichting

De rol van een IB'er

Als IB’er, oftewel Intern Begeleider, speel je een essentiële rol in het basisonderwijs. Leerlingen krijgen beter onderwijs als de leerkrachten zich ontwikkelen. Als IB’er hou jij je hier dus mee bezig. Jij ondersteunt en coacht collega’s en zorgt ervoor dat ze het optimale uit zichzelf halen.

Daarnaast ben jij als IB’er verantwoordelijk voor leerlingenzorg. Jij draagt bij aan een inclusieve leeromgeving, waarbij er wordt gewerkt aan een passend onderwijsaanbod voor iedere individuele leerling. Hierdoor fungeer jij ook als een schakel tussen de leerkrachten, ouders en externe specialisten. Met specifieke hulpvragen komen ouders bij jou.

Als Intern Begeleider heb jij een belangrijke rol in het verbeteren van de kwaliteit en beleid binnen de school. Je bent een belangrijke spil in het onderwijsproces. 

Meer lezen over de opleiding?

 

Wat doet een IB’er?

Als Interne Begeleider heb je een diverse en uitdagende functie in het onderwijs. Je coördineert de zorgstructuur binnen de school en ondersteunt leerkrachten in hun professionele ontwikkeling.

Concreet houdt dit in dat je als IB’er verantwoordelijk bent voor het monitoren van de voortgang van leerlingen en handelingsplannen opstelt. Je biedt hierbij ondersteuning bij het aanpassen van het onderwijsaanbod van resultaten en evaluaties. Jij helpt de leerkrachten in het verbeteren van het onderwijsaanbod op basis van evaluaties. Hierin ben jij de coach en sparringpartner.

Daarnaast ben jij als IB’er ook het aanspreekpunt voor ouders en leerlingen. Ouders met een hulpvraag over hun kind komen bij jou en waar nodig begeleid je de leerlingen met speciale behoeften of verwijs je indien nodig naar externe hulpverleners. Je werkt nauw samen met ouders en om een open communicatie en samenwerking te verbeteren, zodat het welzijn en ontwikkeling van de leerling voorop staat.

 

IB’er worden

Spreken de werkzaamheden van een IB’er jou aan? Zet een volgende stap en schrijf je in voor een post-hbo-opleiding Intern Begeleider. Hier krijg jij alle kennis en vaardigheden om alle taken van een IB’er op je te nemen. Jij groeit door tot de coachende en begeleidende professional in jouw school!

 

Waarom een opleiding volgen aan het Marnix Onderwijscentrum?

Wil jij intern begeleider worden? Het Marnix Onderwijscentrum is een zelfstandig onderdeel van de Marnix Academie. Hierdoor kennen we van dichtbij de behoefte van de professionals in het veld en zijn we op de hoogte van innovatieve onderwijsconcepten. Hier zit je dus goed!

✅ Studenten geven onze post-hbo’s gemiddeld een 8,3 

✅ Onderwijsaanbod afgestemd op actuele ontwikkelingen 

✅ Expert in didactiek voor volwassenen

Schrijf je direct in

Of meld je eerst aan voor de voorlichting

De opleiding Intern begeleider als kwaliteitscoördinator Basis volgen

✓ Leren in de eigen onderwijspraktijk
✓ Werken in leerteam van 4 á 5 personen
✓ Aangeboden als dag- én middag/avondopleiding
 

Ontdek de opleiding

De opleiding Intern begeleider als kwaliteitscoördinator TOP volgen

Vervolg op Intern begeleider als kwaliteitscoördinator Basis
✓ Leren in de eigen onderwijspraktijk
✓ Werken in leerteam van 4 á 5 personen
 

Ontdek de opleiding

Wat houdt de post-hbo IB’er in?

De post-hbo tot IB’er is een gespecialiseerde opleiding die je kunt volgen om de juiste kennis en vaardigheden te ontwikkelen om de rol van intern begeleider te vervullen.

Jij maakt kennis met de taken, verantwoordelijkheden en de rol van IB'er en na afronding ben je in staat om, vanuit jouw visie op inclusief onderwijs en vanuit jouw kennis en kwaliteiten, invulling te geven aan de rol van IB’er zoals die op jouw werkplek past.


Wat leer je tijdens de scholing?

Tijdens de scholing tot IB’er is de eigen onderwijspraktijk de belangrijkste plaats om te leren. Leren wordt hierbij gezien als een actief, betekenisvol en toepassingsgericht proces. Van jou als student wordt een actieve leerhouding verwacht en het nemen van verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces. Je voert gedurende de opleiding praktijkopdrachten uit en vraagt hierop feedback van collega’s en management.

In de cursus IB’er wordt gewerkt met leerteams van 4-5 personen. In het leerteam bespreek je op welke wijze opdrachten vanuit de opleiding binnen je schoolpraktijk kunnen worden uitgevoerd. Met elkaar wordt gereflecteerd op jouw handelen als intern begeleider. 

Onderwerpen tijdens de post-hbo IB’er

In deze post-hbo staan vier hoofdonderwerpen centraal: 

  • De visie van de IB’er en de school op zorg en inclusie; 
  • Het begeleiden van collega’s richting kwalitatief goed onderwijs; 
  • Onderzoeksmatig werken aan leerlingenzorg; 
  • Het (mede) begeleiden van schoolontwikkeling en verandering. 

Daarnaast speelt reflectie op de beroepshouding en het professioneel handelen een belangrijke rol in de opleiding. 

Voor wie is de post-hbo?

Ben je leerkracht en toe aan een nieuwe uitdaging? Wil je voor iedere leerling de best mogelijke onderwijsondersteuning verzorgen en hier jouw collega’s mee  helpen?
Of ben je afgestudeerd als pedagoog, maar mis je nog de kennis en ervaring om leerkrachten, leerlingen en ouders te coachen?
Schrijf je dan in voor de opleiding Intern Begeleider en verdiep jouw rol als IB’er in jouw school!

Schrijf je direct in

Of meld je eerst aan voor de voorlichting

 

Wat levert de scholing tot IB’er jou op?

Na de post-hbo IB’er doe je veel kennis op over het begeleiden van leerkrachten en teams. Jij zorgt voor kwalitatief goed onderwijs en het (mede) begeleiden van de schoolontwikkeling. Daarnaast leer je veel over de visie van de intern begeleider en de school op zorg en inclusie. Daarnaast doe je onderzoek naar de leerlingenzorg.

Na deze opleiding kun je met meer kennis als IB’er op jouw school aan de slag. Je hebt overzicht op het gebied van leren en ontwikkelen van de leerlingen, het functioneren van leerkrachten en het team en de onderwijskwaliteit. Dit vraagt om onderzoeksmatige, strategische, teamcoachende, veranderkundige en leertheoretische kwaliteiten. Je bent in staat om de schoolleider te informeren, te inspireren, zodat er strategische keuzes worden gemaakt en gerealiseerd. Je hebt geleerd hoe je met behulp van Intervisie met het team kunt leren.

 

Persoonlijk advies

Heb je inhoudelijke vragen over de post-hbo tot IB’er? Neem dan contact op met Mieke Staal. Ze helpt je graag verder!

Voor algemene vragen kun je terecht bij het MOC Servicebureau.  

Stuur een e-mail

WhatsApp ons

 

Veelgestelde vragen over IB'er

Een opleiding is een belangrijke stap in het behalen van een relevante opleiding, zoals de post-hbo opleiding Intern begeleider als kwaliteitscoördinator Basis of de vervolgopleiding Intern Begeleider als kwaliteitscoördinator Top.

Daarnaast is het van belang om praktijkervaring op te doen als leerkracht in het basisonderwijs. Dit helpt om je inzicht te geven in het onderwijsproces en het begeleiden van leerlingen en leerkrachten.

Zorg bovendien voor voortdurende professionele ontwikkeling, zoals relevante trainingen, workshops, cursussen en opleidingen. Dit helpt je om je vaardigheden als IB’er te blijven verbeteren.

De meerwaarde van een IB'er binnen een schoolorganisatie is erg belangrijk. Een IB'er fungeert als een expert op het gebied van onderwijsondersteuning en zorg. Ze zijn in staat om leerkrachten te begeleiden en te ondersteunen bij het onderwijs.

Een interne begeleider coördineert ook de zorgstructuur binnen de school, waardoor er gerichte aandacht is voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Ze dragen bij aan het creëren van een inclusieve leeromgeving waarin alle leerlingen baat bij hebben.

Om een goede IB'er te zijn, zijn verschillende vaardigheden essentieel. Dit omvat sterke communicatieve vaardigheden om effectief te kunnen samenwerken met leerkrachten, ouders en externe professionals.

Daarnaast is het belangrijk om goede analytische en probleemoplossende vaardigheden te hebben, zodat je de gegevens van leerlingen kunt analyseren, onderwijsbehoeften kunt identificeren en passende ondersteuningsplannen kunt opstellen.

Het vermogen om te coachen, te motiveren en te inspireren is ook van groot belang om leerkrachten te begeleiden en te ondersteunen bij hun professionele groei.
 

De opleiding IB’er duurt één schooljaar, waarbij je acht bijeenkomsten hebt. De studiebelastingsuren bedraagt 350.
Je hebt een dagvariant én een middag/avond variant van de opleiding Intern begeleider als kwaliteitscoördinator Basis. 

De bijeenkomsten van de opleiding Intern begeleider als kwaliteitscoördinator Top zijn overdag.
 

Het salaris van een IB'er kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaringsniveau, onderwijssector en regio. Een IB’er in Nederland verdient gemiddeld €4.235 bruto per maand op fulltime basis.

De opleiding Intern begeleider als kwaliteitscoördinator Basis én opleiding Intern begeleider als kwaliteitscoördinator Top zijn even duur, namelijk €2.936.