Anneke Aantjes met pensioen: "Ik kijk ernaar uit om niet altijd meer aan te hoeven staan"

Anneke Aantjes

Ruim 25 jaar lang zette Anneke Aantjes zich in voor goed onderwijs en gelijke kansen voor ieder kind. Na een prachtige carrière als onderwijskundig- en orthopedagogisch adviseur is het tijd om te genieten van haar welverdiend pensioen. In een openhartig interview blikt ze terug op haar loopbaan bij het Marnix Onderwijs Centrum.

Talent voor ontwikkeling

“Ik heb een prachtige tijd bij de Marnix gehad”, vertelt ze. “Ik heb veel mogelijkheden gekregen om eigen ideeën om te zetten in lesaanbod voor scholen, cursisten en studenten. Daarnaast kon ik me blijvend professionaliseren, waardoor ik me persoonlijk heb kunnen ontwikkelen.” Tijdens haar loopbaan bij het Marnix Onderwijscentrum zijn Anneke's werkzaamheden verschoven van het verzorgen van maatwerk op scholen en het geven van cursussen op diverse terreinen naar het ontwikkelen van vele opleidingen en begeleiden van zij-instromers, leraren en directeuren.

“Toen in 2002 de masterstructuur ontstond, heb ik meegewerkt aan het vormgeven van de Master SEN. Verder heb ik samen met Kobi Wangingen de post-hbo-opleiding Jonge kind specialist ontwikkeld en met Anne-Marie van der Horst de post-hbo's Intern Begeleider en Coach in het Onderwijs vormgegeven”, vertelt ze. Het is duidelijk dat Anneke’s kwaliteiten liggen bij het uitwerken en vormgeven van nieuwe opleidingen. Want ook de ontwikkeling van de Master Passend Meesterschap, Master Onderwijs & Technologie en de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional staan op haar naam.  

Ontbrekende dynamiek 

Tijdens de afgelopen 25 jaar bij het MOC heeft Anneke vele momenten meegemaakt die indruk op haar hebben gemaakt. Eén specifieke gebeurtenis zal ze zich altijd blijven herinneren. “Ik heb jaren geleden een cursus op de Marnix Academie gegeven aan leerkrachten basisonderwijs over filosoferen", vertelt ze. “Er was een half team van een school en verder los ingeschreven cursisten. De dynamiek was niet goed en ik functioneerde niet goed. Dit is echt de enige keer dat een cursus absoluut niet goed verliep. Ik weet nog welke kleren ik aan had en herinner me nog een paar mensen in die groep. Echt een blooper. Ik kan er nu om lachen, maar baalde toen enorm.”

Spiegelen en ontwikkelen

Gelukkig bleef deze blooper eenmalig en heeft ze vooral positieve momenten beleefd waar Anneke met een glimlach aan terugdenkt. Centraal in haar werk stond bijvoorbeeld de ontdekkingstocht naar de kracht van een team bij de versterking van het onderwijs. “Wat ik vooral heb geleerd is dat het altijd gaat om zien en gezien worden. Het is ongelofelijk belangrijk om het positieve in de ander te benadrukken.” Ook aan de supervisorenopleiding heeft Anneke waardevolle herinneringen. “Deze opleiding heeft ertoe geleid dat ik mezelf beter heb leren kennen als persoon en professional. Door mijn werk als supervisor en coach kan ik mezelf blijven spiegelen en ontwikkelen.”

Een goed advies

Met haar jarenlange ervaring en vele kennis die ze heeft opgedaan, is Anneke de uitgelezen persoon voor het geven van een goed advies. Voordat ze met pensioen gaat wil ze dan ook graag haar collega’s nog één laatste advies op het hart drukken: “Geniet vooral van de zaken waar je energie van krijgt en ga daar, als het mogelijk is, meer van doen. Stop geen energie in zaken waar jij geen zeggenschap over hebt.”

Kleurrijk schilderspalet

Waar Anneke het meeste naar uitkijkt nu haar pensioen voor de deur staat? Het niet altijd meer aan hoeven staan. “Ik heb nu altijd een hoofd vol met alles wat nog moet.” Hele concrete plannen wat ze precies gaat doen, heeft ze nog niet. “Ik zie een schilderspalet voor me met allemaal prachtige kleuren die mogelijkheden om te doen symboliseren. Het idee is vooral om zaken op te pakken waar ik energie van krijg en waar ik blij van word. Na mijn vakantie in september ga ik daar eens rustig over nadenken!”
 

Namens het Marnix Onderwijs Centrum bedanken wij Anneke voor haar inzet van de afgelopen 25 jaar!