7 inspirerende (onderwijs)tips om 2022 succesvol te starten

MOC 2022

Eind 2021 vroegen we aan de medewerkers van het Marnix Onderwijscentrum om mooie tips en tricks met collega's te delen in de vorm van 'kerstballen'. In dit artikel hebben we zeven inspirerende (onderwijs)tips verzameld om dit nieuwe jaar mee in te luiden.

1. Nieuwjaarsquote van Loesje

Onderwijsadviseur en opleidingsdocent Edith Pijpers wenst iedereen succesvolle (onderwijs)avonturen toe in 2022 met deze mooie quote van Loesje. Bekijk de bijdrage van Edith op LinkedIn

quote loesje

 

2. Rekenen op spel: een nieuw onderzoeksproject

Ben je benieuwd hoe je spel-, taal- en reken-wiskundeontwikkeling op een leuke manier kunt ontwikkelen bij peuters en kleuters? Op de website rekenenopspel.nl laten vijf onderzoekers van de Marnix Academie en iPABO zien hoe in het spontane spel van kinderen en in dagelijkse activiteiten in de groep heel veel wiskunde voorkomt. Henk Logtenberg, Marjolijn Peltenburg, Martine van Schaik, Marieke Tjallema en Eefje van der Zalm hebben meegewerkt aan deze website

Ga naar de website rekenenopspel.nl
 

3. Een steentje in je schoen: de waarde van supervisie

Onderwijsadviseur en opleidingsdocent Henriëtte Hoogenkamp schreef een leerzame en inspirerende blog over de waarde van supervisie, met de herkenbare vergelijking met het steentje in de schoen. Je kent dat vast wel: tijdens het wandelen heb je een steentje in je schoen gekregen. Je kunt er best mee doorlopen maar prettig is het niet. Na een tijdje merk je dat je je voet zelfs anders neerzet om het steentje niet te voelen. Dan is het tijd om toch echt even te stoppen en je schoen uit te trekken. Steentje eruit en je kunt weer verder! Lees hier de blog van Henriëtte Hoogenkamp over de waarde van supervisie.
 

4. Diversiteitssensitief werken op de pabo

Collega Anneke Aantjes (senior onderwijskundig en orthopedisch adviseur) deelde een artikel over diversiteitssensitief werken op de pabo met haar collega's. Leerkrachten krijgen vandaag de dag namelijk in toenemende mate te maken met diverse klassen, waarin leerlingen met verschillende achtergronden aanwezig zijn. Het is belangrijk dat zij hier goed op worden voorbereid tijdens hun lerarenopleiding. KIS bracht in kaart hoe het diversiteitssensitief werken van basisschoolleerkrachten bevorderd kan worden.

Lees hier het artikel 'Diversiteitssensitief werken op de pabo' van KIS


5. Leestip: 'Rekenen voor je leven'

Collega Bert Van Velthooven deelde het boek 'Rekenen voor je leven' van Ionica Smeets en Edward van de Vendel als leestip voor deze kerst. Wat gebeurt er als een klas de saaie sommen mag vervangen door rekenlessen die met hun eigen leven te maken hebben?

Lees meer over het boek 'Rekenen voor je leven'
 

6. Actueel onderwerp: "Mijn moeder zegt dat vaccineren stom is!"

Hoe ga je in de klas het gesprek aan over moeilijke onderwerpen? Daarover gaat deze column van onderwijsadviseur en docent Henriëtte Hoogenkamp. In deze column geeft onderwijsadviseur en opleidingsdocent Henriëtte Hoogenkamp handvatten om moeilijke discussies in de klas te leiden. 

Lees de column van Henriëtte Hoogenkamp over het gesprek in de klas

7. Mooie afsluitende quote voor 2022

Adviseur, docent en onderzoeker Ana van Dalen deelde ten slotte deze mooie quote van schrijver en dichter Leonard Cohen. Een mooie quote om dit bijzondere, nieuwe jaar mee te starten!

Leonard cohen